Jó hír érkezett a tasmán ördögről

Az idei a második év, hogy már az ausztrál szárazföldön, a vadonban is szaporodik az erszényes ördög.
Kapcsolódó cikkek

Vadon élő nőstény tasmán ördögök (vagy más néven erszényes ördögök) erszényeiben eddig kilenc apró ragadozót fedezett fel az Aussie Ark természetvédő szervezet, amely a szaporulat további növekedését várja az elkövetkező hetekre – számol be az MTI. Az agresszív, nyolckilósra is megnövő erszényes állat az ausztrál kontinensen 3000 éve kihalt, és 2020-ig csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén szaporodott, ahol azonban egy fertőző rákbetegség veszélybe sodorta a létét.

Az Aussie Ark tenyészprogramot indított az erszényes ördög megmentésére, és más természetvédő szervezetekkel összefogva 2020-ban a fekete 28 olyan példányát telepítette be a Sydneytől északra fekvő Barrington rezervátumba, amely nem mutatta betegség jeleit. A védett területen teljesen szabadon élő ragadozók már 2021-ben utódokat hoztak világra, szakértők szerint pedig az idei szaporulat meghatározó lesz a tenyészprogram hosszú távú sikere szempontjából.

Az apró és teljesen csupasz állatok megszületésük után az anya erszényébe másznak, ahol a tejmirigyeken csüngve lassan felcseperednek, és mintegy 100 nap után elhagyják az erszényt. A tejmirigyek korlátozott száma miatt nagy alom esetén is legfeljebb négy kölyök képes életben maradni.