Tudomány

Mamutagyarra bukkantak az óceán fenekén

Egy közel egy méter hosszú, az avatatlan szem számára fadarabnak tűnő mamutagyarra bukkantak a kaliforniai partoknál, az óceán fenekén – írja a Business Insider. A leletet 2019-ben fedezték fel a Monterey-öböli Akvárium Kutatóintézet munkatársai elképesztő, több mint 3 ezer méteres mélységben. Valószínűsíthető, hogy az egyed tetemét elsodorták az áramlatok, így került agyara az óceán fenekére.

A csapat egy robotizált tengeralattjáróval vizsgálta a mélytengeri fajokat, amikor megpillantották a maradványt. Ahogy megpróbálták a leletet a felszínre hozni, a vége letört, a hiányzó darabot pedig csak később tudták begyűjteni. A teljes agyar elég mintát biztosított, így el tudták végezni a genetikai elemzést.

CoreyFord / Getty Images

Daniel Fisher, a Michigani Egyetem paleontológusa szerint máskor is találtak már agyarakat a tengerben, de nem ilyen mélyen.

A vizsgálatok alapján a maradvány az amerikai mamut egy fiatal nőstényétől származik.

További elemzésekre lesz szükség, hogy jobban megismerjék a példány történetét. Az előzetes adatok alapján a lelet több mint 100 ezer éves, az agyar az óceán mélyének extrém környezete miatt konzerválódhatott.

Az amerikai mamut rokonai közül a legnagyobb volt. A szakértők azt feltételezik, hogy a faj a gyapjas mamut és egy másik mamut kereszteződésével fejlődött ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik