Figyelmeztetést adtak ki: jön a kánikula

Hétvégére országossá válik a kánikula, a hőség már pénteken eléri a figyelmeztetési szintet.
Kapcsolódó cikkek

Egyre erősebb a felmelegedés Magyarország területén, a Kiderül.hu előrejelzése szerint csütörtökön országszerte 29-33 Celsius-fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. A sok napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek az égen, azonban csak a keleti, délkeleti határ közelében fordulhat elő egy-egy futó zápor, esetleg zivatar, az északi, északkeleti szél délután a Dunától keletre megélénkül. Az UV-sugárzás nagyon erős lesz, a 7-8 közötti UV-index alulról súrolja az extrém kategóriát.

Péntekre a hőség még tovább fokozódik, a szinte zavartalan napsütés mellett 31-35 fokot mérhetünk, és éjszakánként is egyre kevésbé hűl vissza a levegő. Ezáltal pedig a napi középhőmérséklet átlépi a figyelmeztetési küszöböt, az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre több megyére is elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt.

Csütörtökön még inkább csak Budapest belterületein, pénteken már többfelé alakulhat 25 Celsius-fok körül a napi középhőmérséklet, legnagyobb eséllyel a Kisalföldön, a főváros térségében és az Észak-Alföldön.

Szombatra és vasárnapra viszont már minden megyére érvényes az elsőfokú, sárga figyelmeztetés.

A következő fokozat a narancs, amikor a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 27 fokot, a „vörös kód”, vagyis a legmagasabb szintet 29 fok vagy afölött rendelik el.