Tudomány koronavírus

Génterápiás emberkísérlet az oltás: újabb magyar tudós terjeszt álhíreket

THOMAS KIENZLE / AFP
THOMAS KIENZLE / AFP

Újabb magyar tudósról rántotta le a leplet az AFP tényellenőrző bizottsága: legutóbb Pócs Alfréd álhíreiről készített elemző tényfeltáró cikket az oldal, most pedig a Facebookon 17 ezres megosztásnál járó videó készítőjéről, Bardócz Zsuzsannáról készült cikk.

Több mint 17 ezren osztottak meg egy videót a Facebookon, amelyben egy nyugalmazott magyar tudós különböző állításokat tesz az mRNS-vakcinákkal és a koronavírussal kapcsolatban. Többek között azt állítja, hogy az mRNS-vakcinák nem vakcinák, „GMO-koronavírus tüskefehérjéket” tartalmaznak, és hogy az oltások célja a Föld népességének csökkentése. Az AFP magyar tényellenőrző szolgálata megállapította, hogy ezek az állítások vagy teljesen hamisak, vagy megalapozatlanok – írja az oldal.

„A Covid–19-oltással kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az nem oltás, hanem csak kísérleti engedéllyel rendelkező, vészhelyzetben felhasználható génterápiás eljárás” – mondja Bardócz Zsuzsanna, nyugalmazott magyar tudós egy videóban, ami futótűzként terjed a közösségi médiában. Bardócz Zsuzsanna saját bevallása szerint vegyész, biokémikus, a táplálkozástudományok professzora, az MTA doktora, kutatási területe pedig a GMO növények és mikrobák.

Bardócz már a koronavírus-járvány kitörése előtt is felhívta magára a figyelmet, amikor a chemtrail veszélyeiről beszélt, amely egy régi, már számtalanszor megcáfolt összeesküvés-elmélet. Emellett Bardócz az előadásában megalapozatlan állításokat tett a mobiltelefon-technológiákról és egyéb témákról is.

Bardócz 2020 novemberében aláírta a Százak Tanácsa (a Polgári Magyarországért Alapítvány, azaz a Fidesz pártalapítványa által támogatott szervezet) nyílt levelét, amelyben többek között megköszönik az orvosok és az egészségügyi dolgozók, valamint a politikai vezetők munkáját a járvány idején. Érdemes megjegyezni, hogy 2020 novemberében már nyilvánosak voltak a közös európai vakcina-stratégia részletei, így Bardócz aláírt egy nyilatkozatot, amelyben megköszönte a magyar politikai vezetők munkáját, például azt, hogy

éppen azokat a vakcinákat rendelték meg, amelyekről most azt állítja, hogy veszélyesek. 

Bardócz a videóban azt állítja, hogy a Covid-19 elleni vakcinák nem tekinthetők vakcinának, kivéve a kínai vakcinát, mert szerinte csak az „elgyengített mikrobákat” tartalmazó vakcinák az igazi vakcinának, az összes többi Bardócz szerint „kísérleti génterápia”.

Az az állítás, hogy az mRNS-vakcinák nem vakcinák, hamis, mert „az előállított fehérje pontosan ugyanaz, mint a legtöbb vakcinában” – mondta Jeffrey Cirillo, a texasi A&M Orvosi Főiskola immunológia professzora az AFP-nek egy 2021 márciusában küldött emailben. Kifejtette, hogy az mRNS bevezetésével több fehérje keletkezik, és ezért működnek ezek az mRNS-vakcinák olyan jól.

Bardócz a vakcinákat „kísérleti” és csak „sürgősségi felhasználásra” szánt eljárásoknak nevezi. Mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban létezik egy olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy közegészségügyi vészhelyzetben gyorsított eljárással végezzék az engedélyezést, hogy felgyorsítsák a jóváhagyást és életeket mentsenek. Ezt az EU-ban feltételes forgalomba hozatali engedélynek, az USA-ban pedig sürgősségi felhasználási engedélynek nevezik. Az EU-nak van egy magyar nyelvű oldala is az eljárásról.

Bardócz szerint az mRNS-vakcinákat „génterápiának” kellene nevezni. Az AFP amerikai tényellenőrző csoportjának kérdésére a szakértők ezt is cáfolták. Stephen Johnston, az Arizonai Egyetem Orvosi Innovációs Biodesign Központjának az igazgatója nem ért egyet azzal, hogy az mRNS-vakcinákra a génterápia kifejezést kéne használni.

„Normális esetben génterápiának azt tekintjük, amikor géneket juttatunk be egy genetikai hiba kijavítására” – mondta egy emailben. Az mRNS-vakcinák a betegség megelőzésére, nem pedig a kezelésére szolgálnak. Az AFP már több olyan állítást is cáfolt, amelyek „génterápiának” nevezték az oltóanyagokat. Ezt a kifejezést arra használták egyesek, hogy hamisan azt állítsák, vagy sugallják, hogy az oltóanyag megváltoztatja az emberek génjeit és DNS-ét.

Bardócz azt állítja, hogy „az injekcióban a biofegyverként kifejlesztett GMO-koronavírus szintetikus tüskefehérjéje van”, holott a videó egy korábbi részében ő maga magyarázza el, hogy a tüskefehérjéket a sejtjeink állítják elő az mRNS-ben lévő információk alapján.

Bardócz szerint a mellékhatásokat szándékosak, a cél pedig a népességcsökkentés, amit ő „a Sátán” által az „emberiség ellen vívott háborúnak” nevez.

Magyarországon az oltási program a magyar kormány terve szerint folyik, amely mellett lényegében Bardócz is kiállt nyilvánosan, amikor aláírta az említett levelet, amelyben a magyar politikai vezetők munkáját dicsérte a világjárvány idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik