Tudomány

Időjárás: délutántól figyelmeztetések

Szombaton a nap első felében az ország nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, majd délutántól egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Északkeleten több, zártabb lehet a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között várható, a felhős északkeleti tájakon lesz a leghűvösebb. Késő este 15, 20 fok valószínű.

A déli óráktól északkeleten, illetve a nyugati megyékben, estétől viszont már egyre több helyen számíthatunk záporok, helyenként zivatarok kialakulására – írja a Kiderül.hu. Élénk lesz a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

Kiderü.hu

A zivatarokat lokálisan viharos szél (60-70 km/h, a nyugati határvidéken akár 70-80 km/h), felhőszakadás (>20 mm), és 1-2 cm körüli jégeső kísérheti. Három délkeleti megye kivételével elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben:

Zivataroknál elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Vasárnap a fátyolfelhők, illetve az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett legalább néhány órás napsütésre számíthatunk. Több helyen várható záporeső, zivatar (éjjel inkább az ország északkeleti felén, napközben főleg hazánk délnyugati felén-kétharmadán, de néhol még északkeleten is lehet).

Késő délután, este mindenütt csökken a csapadékhajlam, helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik