Tudomány zöldövezet

Rekordmagas a szén-dioxid légköri szintje

Jeroen Bukman / Getty Images
Jeroen Bukman / Getty Images

A járvány miatti szigorítások ellenére rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A hawaii Mauna Loa Obszervatórium legújabb mérései szerint a globális szén-dioxid-szint 50 százalékkal magasabb az iparosodás előtti állapothoz képest.

A San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete által bemutatott adatok alapján  az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban rekordmagas, 417,14 ppm (az egész egymilliomod része) volt.

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) becslése szerint a havi koncentráció várhatóan 2021-ben nagyjából 419,5 ppm-nél fog csúcsosodni. A szén-dioxid a klímaválság egyik fő mozgatórugója. A korábbi rekordot a Mauna Loa Obszervatórium 2020 májusában mérte (417,10 ppm). A tavalyi év átlaga 413,94 ppm volt, az előrejelzések szerint 2021-ben 416,3 ppm lesz.

A szén-dioxid szintjének növekedését az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis üzemanyagok égetése és a fakitermelés. A globális kibocsátás ideiglenesen csökkent 2020-ban a járványügyi korlátozások miatt, a visszaesés ugyanakkor nem bizonyult tartósnak.

Kapcsolódó
Koronavírus: sosem csökkent még ennyivel a kibocsátásunk
2020-ban 6 százalékkal csökkent világszerte a szén-dioxid-kibocsátás, a visszaesés ugyanakkor csak átmeneti volt.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához legkésőbb 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást. Ehhez az emissziót a zéróhoz lehető legközelebbi értékre kell mérsékelni, és lépéseket kell tenni a fennmaradó szennyezés elnyelése érdekében. Ilyen megoldás többek között a fák ültetése.

„Könnyű elfelejteni, hogy a fosszilis üzemanyagok milyen mértékben és milyen gyorsan hatnak a bolygónkra” – mondta Simon Lewis, a University College London munkatársa. A szakember szerint több mint 200 évbe telt, hogy a légköri szén-dioxid koncentrációja 25 százalékkal emelkedjen, és csupán 30 évbe, hogy 50 százalékkal az iparosodás előtti kor szintje fölé kerüljön. „Ha az országok terveket készítenek a társadalom fenntartható útra tereléséhez és látványosan lecsökkentik mától fogva a károsanyag-kibocsátást, elkerülhetjük az emisszió növekedését és a klímaváltozás veszélyesen növekvő hatásait” – tette hozzá a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik