Tudomány

Megtalálták az ókori Rómeó és Júlia sírját

Több mint 3 ezer évvel ezelőtt kanál pozícióban, ölelkezve temettek el egy fiút és egy lányt a Bibliából ismert Bétszaidánál – írja a Live Science.

A szakértők az elhunytakra csak Rómeóként, illetve Júliaként hivatkoznak.

Rami Arav, az Omahai Nebraskai Egyetem munkatársa és a város feltárásán dolgozó projekt vezetője szerint a fiú és a lány egy időben halhattak meg, haláluk okát azonban nem ismerik. A kutató kiemelte, nagyon ritka, hogy hasonló párok maradványaira bukkanjanak.

RobertHoetink / Getty Images

A fiú tinédzser kora végén járhatott, a lány pedig tízes évei elején. A pozíció ellenére nem állapítható meg egyértelműen, hogy pontosan milyen kapcsolatban álltak egymással, az elrendezés ugyanakkor arra utal, hogy szoros volt a viszonyuk. A nyughelyben nem azonosítottak sírmellékeket, ezért nem tudni, hogy előkelők voltak-e. Aravék célja az, hogy DNS-t vonjanak ki a csontokból, egy ilyen vizsgálattal ugyanis további részleteket tárhatnak fel a pár életéről.

A régészeti dizonyítékok és írásos források alapján Bétszaidában a korszakban arámiak éltek, a település lakói valószínűleg egy holdistent tiszteltek, mivel a lelőhelyen két, az istenséggel díszített sztélét is felfedeztek. Bétszaidánál 1987 óta zajlanak az ásatások, Rómeótól és Júliától származnak a legkorábbi ismert csontvázak, melyeket a városnál találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik