Tudomány

Áldoktort leplezett le a Szkeptikus Társaság, a neten vásárolta a diplomáit

Dr. Csabai PhD Zsolt / Youtube
Dr. Csabai PhD Zsolt / Youtube

Csupán fogtechnikusi végzettsége van a magát sok éve kutatóorvosnak kiadó Csabai Zsoltnak, aki betegeknek orvosi tanácsokat, tévéműsoroknak interjúkat adott, hazánkat Világkiállításon képviselte. A grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó önmagát buktatta le, amikor rágalmazásért feljelentette a végzettségeit kétségbe vonó fórumozókat, és végzettségének igazolására interneten vásárolt okleveleket csatolt feljelentéséhez. Hab a tortán, hogy az általa alapított „Dr. Csabai Pharma” nevű cég ráadásul hamis grapefruitmag-kivonatot forgalmaz – írja blogján a Szkeptikus Társaság, aminek sikerült lelepleznie azt az áldoktort, aki igazi karriert varázsolt magának a fentiekkel.

Csabai vállalkozása grapefruitmag-készítményeket forgalmaz, annak ellenére, hogy a magnak semmilyen igazolt gyógyító vagy betegséget megelőző hatása nincsen, és állítólagos antimikrobiális hatása is kizárólag a gyártásakor hozzáadott szintetikus tartósítószereknek köszönhető. A jól felépített imázsnak köszönhetően Csabai Zsolt nem csupán cége termékeinek szerzett piaci előnyt – annak ellenére, hogy az általa gyártott grapefruitmag-kivonatról kiderült, hogy nem grapefruitmagból, hanem szintetikus fertőtlenítőszerből készült – de azt is elérte, hogy különböző tévé- és rádióműsorokban is rendszeresen megjelenjen.

A Szkeptikus Blog szerint az álorvos 2013-ban megkapta – több tucat másik nyertes mellett – „Az Év Vállalkozója” díjat is (szerinte „az Év Kutatójaként”, holott ilyen kategória nincs is). 2015-ben pedig a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjában is bemutathatta termékeit – erre az alkalomra olyan reklámfilmetkészített, melyben Erdei Zsolt („Madár”) és Farkas Bertalan ajánlja a termékeket.

Csabai azt állította magáról, hogy nemzetközileg elismert kutatóorvos, aki a rákkutatás, génkutatás, a HPV-fertőzés gyógyítása terén szerzett magának világhírnevet. Ezeknek a kutatásoknak azonban nyomuk sincs: a férfinek valójában csak egy érettségije van. Nem szerepel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában, ami a Magyarországon működő orvosokat (és azokat is, akik valaha orvosként működtek, de működési engedélyük már lejárt) tartja nyilván.Annak ellenére, hogy Csabai Zsolt az internetes portálokon és egyes tévéműsorokban is mint „az orvostudomány doktora” szerepelt, nem található meg a Magyar Tudományos Akadémia doktorainak listájában (a „tudományok doktora” címet az MTA adományozza).

Az orvosi-biológiai tárgyú tudományos publikációk legnagyobb adatbázisában, a PubMed-ben Csabai Zsolttól egyetlen publikáció sem található. 

A szkeptikusok megkeresték a kamukutatót, aki emailes megkeresésekre nem válaszolt, telefonon pedig szintén elhárította a kérdést olyan fordulatokkal, mint pl. „ez lényegtelen”, ill. hogy külföldön végzett és diplomáját nem honosíttatta – de ekkor sem árulta el, melyik külföldi egyetemen végzett.

Végül Csabai Zsolt magát buktatta le: beperelte a Szkeptikus Társaság néhány fórumozóját, az eljárásban pedig előkerültek az állítólagos orvosi diplomái is. Csakhogy ezek nem igazolnak sem orvosi, sem más felsőfokú végzettséget, sem doktori vagy PhD fokozatot; ehelyett valójában interneten, pénzért vásárolt oklevelek, melyeket egy diplomagyár állított ki.

Az eset nagyon jó tanulság arra, hogy kitől fogadjunk el szakmainak tűnő információkat egészségügyi, vagy akár bármilyen más témában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik