Tudomány koronavírus

70 éves kor felett is hatékonynak tűnik az AstraZeneca vakcinája

Erős immunreakciót váltott ki az időseknél is az Astra Zeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája, derült ki a The Lancet című tudományos folyóiratban csütörtökön közzétett előzetes eredményekből.

A megállapítások szerint a fokozottan veszélyeztetett 70 évesnél idősebb korosztály az oltóanyagnak köszönhetően erős immunitást szerezhet a koronavírussal szemben.

Maheshi Ramasamy, az egyik vezető kutató arról beszélt, tanulmányuk eredményei biztatóak.

Reméljük, hogy a vakcinánk megvédi a társadalom legsebezhetőbb tagjait, de további kutatások szükségesek, mielőtt gyógyítani tudunk vele

– magyarázta.

A vakcina jelenleg a harmadik, legátfogóbb tesztelési fázisban van, és leghamarabb karácsony környékén lehet majd abból komolyabb következtetéseket levonni.

A második fázisban – amire a mostani megállapításokat alapozták – 560 egészséges önkéntesnek adták be a vakcinák. Közülük 160-an 18 és 55 év közöttiek, 160-an 56 és 69 év közöttiek, 240-en pedig 70 évesek vagy annál idősebbek voltak. Mindannyian két dózis oltóanyagot vagy placebót kaptak, és senkinél nem merült fel súlyos mellékhatás.

Az Astra Zeneca Oxfordban előállított vakcinájából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása szerint 3 millió 270 ezer embernek elegendő adagot kötött le Magyarország.

A Pfizer és a Moderna az elmúlt napokban már bejelentette, hogy 94 illetve 95 százalékos hatékonyságú oltóanyagot fejlesztettek.

Öngyilkosság olyan vakcinával előállni, ami súlyos mellékhatásokat okoz
Két lehetséges koronavírus-vakcina is a célegyenesben, de egyikről sincs még tanulmány. Mennyire veszélyes ilyen gyorsan védőoltást fejleszteni?

Kiemelt kép: STR/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik