Tudomány

Jövő héten már havazhat

A múlt heti kellemes vénasszonyok nyarának egy erősebb hidegfront vetett véget, de a vasárnapi szürke, esős, hűvös idő hétfőre tovább is állt. A Nyugat-Európa felett egymást váltó ciklonok délnyugati irányból újra enyhe levegőt sodornak hazánk fölé, még ha ez így hétfő kora délután még nem mindenhol kézzel fogható.

Budapest környéke és az északkeleti országrész nehezebben adja magát, de keddre mindenhol kisüt a nap és az átlagnál melegebb, csapadékmentes időre számíthatunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Meleg, néhol ködös

Kedden országszerte 15-20 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, gyengén felhős, napos lesz az idő, viszont erős szélre kell készülni. Az éjszakák november lévén már hűvösek, ami szükségszerűen vezet ködfoltok kialakulásához, emiatt keddre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

E szerint tartós, sűrű köd várható Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Budapest területén, a látástávolság pár száz méterre csökken.

Szerdán is marad az enyhe, nyugodt idő, a szél is lecsendesedik. Csütörtökön aztán ismét erősebb felhősödés kezdődik, kisebb esők bárhol előfordulhatnak, és a hőmérséklet is csökken. A hét második felét 10-14 fokos csúcshőmérsékletek, általában borult ég jellemzi majd, az eső lába végig ott lóg majd a levegőben, és péntektől a szél is megélénkül.

Hózápor, havas eső

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét első napján, vagyis várhatóan november 2-3. környékén bedurvul az ősz. Viharos északi széllel markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét:

a napi maximumok 5-10 fok között alakulnak majd, a hegyekben hózáporok várhatók, de északkeleten síkvidéken is előfordulhat havas eső.

A front átvonulása után, előre láthatóan november 7-8. táján úgy tűnik, ismét melegedés veszi kezdetét, ám erre még korai lenne programot tervezni, a szakember szerint ugyanis ilyen időtávban még „elég nagy a káosz”.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik