Tudomány koronavírus

Kiderült, kik szenvednek a legtovább a koronavírustól

Sokáig talány volt, hogy min múlik az, kinél mennyi ideig tart a koronavírus, és gyógyulás után is milyen sokáig maradnak meg a tünetek. Egy friss kutatás most arra enged következtetni, hogy valószínűleg az életkornak és nemnek van köze a betegség lefolyásához – írja a The Guardian.

A fő veszélyeztetett korcsoport az 50-60 év közötti nők, náluk a legnagyobb esélye annak, hogy még gyógyulás után is hosszú ideig megmaradjanak a tünetek. A King’s College London kutatói 4182 COVID-on átesett ember adatait elemezték, amelyeket egy mobiltelefonos applikációban kellett vezetniük azután, hogy pozitív lett a tesztjük.

Kiderült, hogy 60 év alatt a nőknek kétszer annyi esélyük van hosszú, elhúzódó betegségre, mint a férfiaknak, ebben az életkorban azonban az esélyek kiegyenlítődnek.

Fotó: Tiziana FABI / AFP

Az 50-60-as korosztályban az embereknek nyolcszor akkora esélyük volt az elhúzódó tünetekre, mint a 18-30 éves korosztályban. A szakértők megjegyezték, hogy az arányok és esélyek nagyjából az autoimmun betegségekkel egyeznek meg.

A kutatásról készült tanulmányt ugyan független szakértői csoport nem nézte át, tehát nem peer-rewieved kutatásról van szó, de az eredmények elég biztosnak tűnnek.

Főkép: STR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik