Elítélte a bíróság a csaló kutatókat

A szakértők régészeti leleteket hamisítottak meg.

Elítélték azt a spanyol régészt, aki leleteket hamisított, illetve rongált meg – írja a The Guardian. A történet 2006 júniusában kezdődött, amikor Eliseo Gil bemutatta azokat a tárgyakat, amelyeket állítása szerint a baszk Vitoria város közelében fekvő római településnél, Veleiánál tárt fel.

A leletek valóban lenyűgözőek voltak, a régész többek közt 3. századi cserepeket is talált, melyeken a keresztre feszítés korai ábrázolásai láthatóak, de egyiptomi hieroglifákat, illetve a legkorábbi baszk szavakat is felfedezte a leleteken. Gil akkor azt mondta, eredményei átírhatják a történelemkönyveket, kevesebb mint két évvel később viszont egy független vizsgálat során komoly kritikákat fogalmaztak meg a felfedezéssel kapcsolatban.

Kép: Getty Images

A szakértők egyes leleteken modern ragasztót mutattak ki, fiktív istenneveket fedeztek fel rajtuk, sőt a 17. századi filozófusra, René Descartes-ra utaló szövegeket is azonosítottak.

Az egyik ókorinak beállított cserépen egy olyan latin jelmondatot is találtak, melyet csak 1913-ban alkottak meg.

Gil és kollégái ügyében idén februárban indult tárgyalás, a szakértőt és munkatársát, Rubén Cerdánt szerdán bűnösnek találták csalás és hamisítás vádjában. Azt is megállapították, hogy a régészek egyes leleteket bevágásokkal módosítottak. Gilt két év három hónap, Cerdánt pedig 15 hónap börtönbüntetésre, illetve 12 500 eurós pénzbírságra ítélték. Utóbbit a feltárást támogató tartományi szervezeteknek kell megfizetniük. Mivel a két kutató büntetlen előéletű, büntetésük hossza pedig rövid, a spanyol jog alapján börtönbüntetésüket valószínűleg felfüggesztik.

A harmadik vádlott, Óscar Escribano geológus bűnösnek vallotta magát, de azt mondta, hogy egy egyszerű viccről volt csak szó. A férfit egyéves börtönbüntetésre és bírságra ítélték.