Tudomány

Árthat egyes koronavírusos betegeknek a lélegeztetőgép

Orvosok korábban is pedzegették, hogy a betegek egy részénél, főleg az idősebbek között éppen hogy árthat a mesterséges lélegeztetés, ahelyett, hogy használna – írja a STAT News. Erre most analízis is készült, amiről az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány. Ebben az áll, hogy lényegesen le lehetne csökkenteni a lélegeztetőgépre kötött betegek több mint 50 százalékos halálozási rátáját azzal, ha óvatosabban használnánk a gépeket.

A koronavírusos fertőzést jelenleg úgy kezelik, mint minden más tüdőt érintő betegséget: ha a vér oxigénszintje jelentősen lecsökken, akkor lélegeztetőgépre kötik a betegeket. A koronavírusos betegek azonban, úgy tűnik, sokkal jobban bírják a csökkent véroxigén-szintet (hipoxémia), mint a többi tüdőbetegséggel küzdők: jellemzően kevésbé fulladnak, és kevésbé fáradnak is ki, mint ahogy a véroxigén-szintjük indokolná. Szakértők szerint éppen ezért őket nem kellene lélegeztetőgépre tenni, mert jobban ártanak vele, mint használnak, elég volna a maszkon át lélegeztetés vagy az orrba helyezhető oxigénellátás. A tanulmányban azt írják: 88 százaléknál magasabbra nem kell emelni a koronavírusosok oxigénszintjét, ez a szám pedig jóval alacsonyabb, mint más tüdőbetegségeknél.

A szakértők szerint inkább arra kellene figyelni, hogy a betegek fulladnak-e, vagy mennyire könnyen fáradnak ki,

a koronavírusosok ugyanis meglepően jól bírják a lecsökkent oxigénszintet.

Ennek ellenére természetesen folyamatosan monitorozni kell, hogy milyen a vér oxigénellátása.

Az oka annak, hogy a lélegeztetőgépek miért jelenthetnek komoly problémát egyes betegekre, abban keresendő, hogy a koronavírus teljesen másképp támadja a tüdőt, mint a legtöbb tüdőre ható betegség. A károsodott tüdőszövet akár közvetlenül az egészséges mellett is lehet, az egészséges pedig elasztikus szövet – ezzel csak az a baj, hogy ha nagynyomású, oxigéndús levegőt erőltetünk bele, lyukadhat, vagy tüdőödéma, gyulladás jöhet létre, ami tetézi a koronavírus okozta károkat. Így a lélegeztetőgép nem hasznos, hanem éppen hogy káros lehet a koronavírusos betegek számára – persze nem minden esetben.

Kép: Xinhua/Shen Bohan

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a koronavírus hatására a tüdőn váladékréteg jön létre, ami megakadályozza, hogy az oxigént felvegye, így a lélegeztetett betegek tüdejébe juttatott levegő nagy részét fel sem használja a szervezet.

A kutatás szerint sokkal kevesebb esetben kellene lélegeztetőgépet használni, és jól meg kellene gondolni, hogy az előnyök mikor lesznek nagyobbak, mint a hátrányok. A véroxigénszint-mérés helyett inkább arra kéne törekedni, hogy a beteg fizikai állapotát nézzék, mennyire kap levegőt és mennyire fárad, akinél pedig nem indokolt a lélegeztetőgép, azt más módszerrel juttassák extra oxigénhez.

Főkép: beteget kezelnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. KAROLY ARVAI / AFP / POOL

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik