Tudomány koronavírus

Lehet, hogy a nikotin némi védelmet ad a koronavírussal szemben

Egy franciaországi vizsgálat alapján a dohányosok kisebb eséllyel tapasztalnak komolyabb tüneteket koronavírus-fertőzés esetén – írja a Sky News. Ez azonban nem jelenti azt, hogy érdemes elkezdeni cigarettázni: a dohányzás nemcsak hosszú távon károsítja a szervezetet, de adott esetben COVID-19-megbetegedést is súlyosbíthatja. Azt is érdemes kiemelni, hogy egészen új kórokozóval van dolgunk, így elképzelhető, hogy utóbb cáfolják a dohányzásra vonatkozó eredményeket.

Koronavírus: Ezért van fokozott veszélyben a dohányosok tüdeje
A koronavírus a légzőszerveket támadja, máshol nem tud eredményesen szaporodni: a dohányzás viszont épp ott gyengít, ahol most erősnek kellene lenni.

A párizsi Pitie-Salpetriere Kórház szerint a dohány egyik vegyülete, feltételezhetően a nikotin, csökkentheti a koronavírus-fertőzés esélyét.

A szakértők ennek ellenére egyáltalán nem javasolják a dohányzást.

A franciaországi adatok alapján a 11 ezer kórházi ápolásra szoruló COVID-19-páciens 8,5 százaléka dohányzik, míg a teljes lakosság 25,4 százaléka. Kínában is alulreprezentáltak a dohányzók a betegek körében, egy korábbi vizsgálat alapján 1000 páciensből csupán 12,6 százalék dohányzik, míg a teljes populáció 28 százaléka.

A kutatók úgy vélik, hogy a dohányzók körében kisebb arányban jelentkeznek tünetek vagy súlyos panaszok koronavírus-fertőzés esetén. A francia szakértők azt tervezik, hogy amennyiben megkapják az engedélyt, elkezdenek nikotintapaszokkal kísérletezni, hátha ezzel lassíthatják a COVID-19 terjedését.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik