Tudomány koronavírus

Kiderült, hogyan küzd a szervezet a koronavírussal

Szakértők egy csoportjának első alkalommal sikerült leírnia az enyhe és mérséklet koronavírusos megbetegedésre adott immunválaszt – írja az IFLScience. A tanulmány segíthet a kórokozó legyőzésében, többek közt azok azonosításához is hozzájárulhat, akiknek a leginkább szüksége lehet az ápolásra.

Kép: Getty Images

A legtöbb kutató a súlyos esetekre koncentrál, az ausztráliai Doherty Intézet csapata viszont azt akarta felmérni, hogy miként reagál a szervezet a vírusra a kevésbé súlyos megbetegedések során, tehát az esetek többségében. A szakértők egy 47 éves nőtől gyűjtöttek be mintát, akit kórházban ápoltak, de nem volt életveszélyben. A pácienstől naponta vettek vért, hogy felmérhessék immunválaszát.

Bár az új koronavírust és az influenzát nem szerencsés egymáshoz hasonlítani, a jelek alapján a szervezet hasonló módon próbálja leküzdeni a két kórokozót.

Oanh Nguyen, a csapat tagja szerint három nappal a vizsgálat megkezdése után több olyan immunsejtet is találtak a mintában, amelyek a szezonális influenzából való gyógyuláshoz köthetőek. A kutatók azt jósolták, hogy a páciens három nap múlva meggyógyul, és így is lett. A nő immunrendszere hasonló antitesteket hozott létre, mint egy influenzás megbetegedés során. 13 nappal megbetegedése után minden tünete megszűnt, igaz, az antitestek száma még sokáig növekedett vérében.

A kutatók úgy vélik, hogy a friss eredmények segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen hatásokat válthat ki egy esetleges vakcina. Az adatoknak köszönhetően emellett azt is felmérhetik, hogy mely páciensek fognak probléma nélkül felépülni a fertőzésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik