Tudomány

Havazás már csak márciusban jöhet

A keddi hidegfront mellett is átlag feletti a meleg, hétvégére tovább emelkedik a hőmérséklet. Márciusban viszont lehet még tél.

Február közepéhez mérten extrém meleg volt a magunk mögött hagyott hétvégén, az Atlanti-óceán felett kialakult hatalmas ciklon kavart fölénk meleg levegőt Afrika északi partvidékéről. Közben Nagy-Britannia nyugati partjaira a Ciaránál is nagyobb erővel csapott le a Dennis viharciklon. Míg azonban Ciara „széléből” mi is jócskán kaptunk, ez a vihar éppen csak meglegyint.

Mozgalmas lesz a hét

A Dennis hidegfrontja kedden érte el Magyarországot, át is vonul rajtunk, a nyomában érkező lehűléssel viszont még mindig az ilyenkor megszokottnál magasabb marad a hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Mozgalmas napok jönnek, az északnyugati szél időnként megerősödik, főleg az északi területeken várható kisebb csapadék, az égen pedig változó vastagságú felhőzet mellett a napot is láthatjuk néha-néha. A reggelek csípősen indulnak, plusz 3 és mínusz 4 fokkal, a leghidegebb, 0 és -6 fok péntek hajnalban lesz. Napközben viszont sok helyen 10 fok feletti hőmérsékleteket is mérhetünk, a leghidegebb, északkeleti országrészben 4-7 fokra lehet számítani. A meteorológus hozzáteszi, hogy

az országos átlagokat tekintve még a hidegfront hatására is átlag feletti marad a hőmérséklet.

A változás szombaton érkezik, egy újabb markáns ciklon most A Földközi-tenger térségéből szállít meleg légtömegeket a Kárpát-medence fölé. A hajnali fagyok megszűnnek, vasárnap a legmelegebb órákban 9-17 fokot mérhetünk.

Márciusban még lehet tél

Vészesen közeledik a meteorológiai tél utolsó napja, fentieket olvasva költőinek hat a kérdés, miszerint lesz-e még ebből tél? Az egész telünkre jellemző nyugat-kelet irányú, úgynevezett zonális áramlás tartósnak ígérkezik, komolyabb lehűlés nem látszik a következő szűk két hétben.

A zonalitásnak köszönhetően a 2019/2020-as tél egyébként jó eséllyel pályázik a legmelegebb magyarországi telek dobogós helyeire.

Ám a későbbiekben ez bármikor megváltozhat, az elmúlt évekből is több példát találunk rá, hogy a zonalitás hirtelen az észak-déli meridionális áramlásnak adja át a helyét. Ha ez megtörténik, és hazánk az északi, „leszálló” ágba kerül, sarkvidéki levegő árasztja el térségünket. Kora tavasszal pedig ott még elég hideg van hozzá, hogy Magyarországra napokig tartó télies időt, havazást és mínuszokat hozzon.

Kiemelt képünk illusztráció, 2018. március 19-én készült Nagykanizsán. Fotó: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik