Tudomány

Több tucat emberrel végezhetett a híres magyar fekete özvegy

Többféle sorozatgyilkos létezik, a pszichiátria például két fő típust ismer el: a dezorganizáltat és az organizáltat. Jellemzően az utóbbi veszélyesebb, mert olyan szörnyetegeket takar, mint a leghíresebb sorozatgyilkosok, például Ted Bundy és Henry Lee Lucas voltak. A Magyar Pszichiátriai Társaság XXIII. jubileumi vándorgyűlésén dr. Vizi János, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet jogi és forenzikus osztályának vezetője tartott előadást a sorozatgyilkosok jellemzőiről.

A besorolás szerepe nagyon fontos a sorozatgyilkosok esetében, ugyanis egy dezorganizált és egy organizált sorozatgyilkos teljesen másképp fog viselkedni, jellemzően utóbbit sokkal nehezebb elkapni, majd bizonyítani a bűnösségét.

Először is, fontos különbséget tenni a sorozatgyilkos és a tömeggyilkos között. A tömeggyilkos egyszerre öl több embert, ilyen volt a norvég Anders Behring Breivik, aki 77 embert gyilkolt meg. A sorozatgyilkos egyszerre egyet öl, de azt sokszor

– mondta el Vizi János.

Egy dezorganizált sorozatgyilkost jellemzően könnyebb kézre keríteni, mert általában alacsonyabb intelligenciával rendelkezik, kevésbé válogatja az áldozatait, és nem tervez pontosan, tehát mindenben az organizált sorozatgyilkos ellentéte. Utóbbi 80 százalékban a férfiak közül kerül ki, de vannak olyan organizált sorozatgyilkos-minták, amelyek tipikusan a nőkre jellemzők, ilyenek a „fekete özvegy gyilkosságok”, amelyekre Magyarországon is akadnak ismert példák.

A híres magyar fekete özvegyek

Ebbe a kategóriába tartoznak a híres tiszazugi méregkeverők, akik 18 éven át, 1911–1929-ig öltek, és a becslések szerint több mint 160 ember halálát okozták. A gócpont itt egy bizonyos Fazekas Gyuláné helybéli bába volt, aki sokáig teljesen átlagos bábatevékenységet folytatott – aztán rájött, hogy jövedelmezőbb, ha tiltott magzatelhajtásokkal egészíti ki a munkáját, mert az első világháború során erre igencsak volt kereslet. A férjek elmentek a frontra harcolni, Tiszazug mellé azonban odatelepítettek egy hadifogolytábort egy csomó fiatal férfival, akiket kiadtak mezőgazdasági munkára. „Nem csak a kertet művelgették, hanem az asszonyokat is” – jegyezte meg Vizi, hozzátéve, hogy

egyre több lett a rejtélyes, férjek távollétében bekövetkező terhesség, amitől az asszonyok szerettek volna megszabadulni.

A tiszazugi arzénügy vádlottjai: asszonyok sétálnak a szolnoki fogház udvarán. Fotó: Béla Bodó, Tiszazug. East European Monographs,

Egy idő után viszont nemcsak a magzatokat akarták elhajtatni az asszonyok, de megszabadultak volna a frontról visszatérő dühös férjeiktől is – Fazekas Gyulánénak ekkor jött az ötlet, hogy légypapírból kivonja az arzént, és azt belekeveri a férfiak ételébe.

Akad olyan becslés, amely szerint több mint ezer áldozata volt a bába körül kialakuló bűnszervezetnek, ami azért is elképzelhető, mert nem álltak meg a férjeknél, megrendelésre más, az érintettek számára terhessé vált személyeket is megöltek: a földek szétaprózódása miatt nem kívánt gyerekeket, öregeket, fogyatékosokat. Az értelmi szerző az ítélet kihirdetése előtt, 1929 júliusában öngyilkos lett, ezért a többi vádlottnak az volt az érdeke, hogy minél több kérdésben a halála miatt már nem büntethető asszonyra valljon – valószínűleg ezért maradt meg ő az egész kitervelőjeként.

Pszichopata báj, rendezett élet

Ez a fekete özvegy típusú gyilkosság azonban nem a legjellemzőbb az organizált sorozatgyilkosokra: legtöbbször mégis férfiakról van szó, akik egyfajta „pszichopata bájjal” rendelkeznek. A modoruk kellemes, választékosan beszélnek, jól öltöznek. A büntetőeljárás alatt a szomszédok, családtagok, barátok nem is tudják elképzelni, hogyan csinálhatott bármi szörnyűséget az illető, akit ők nem ilyennek ismernek. Jellemzően rendezett a családi és az anyagi helyzetük, gyakran gyerekük is van,

semmi nem utal rá, hogy szabadidejükben ölnének.

Az organizált sorozatgyilkos tudja, mit csinál, képes megkülönböztetni a jót és a rosszat, szemben a dezorganizált pszichotikussal. Utóbbi úgy gondolja, jót cselekszik, például megszabadítja az embereket az őket megszálló sátántól. Az organizált sorozatgyilkos a bűntetteket is körültekintően végzi el, képes hideg fejjel felmérni a helyzetet.

Pontosan megtervezi, mit fog csinálni, és ha megzavarják, pl. rendőrkocsi érkezik a helyszínre, képes arra, hogy eltegye a kést, hazamenjen, és legközelebb próbálkozzon újra

– mondta Vizi.

Bárki lehet egy ilyen sorozatgyilkos áldozata, a viktimológia nem sok mindent tud kezdeni a helyzettel, mivel a tettes teljesen felszínes jellemzők alapján választja ki, hogy kit akar megölni. Elég lehet hozzá a barna haj, sokszor pedig az áldozat egyszerűen pont a rossz helyen van, rossz időben. A sorozatgyilkos ritkán öl pénzügyi előnyökből, ez inkább a fekete özvegy gyilkosságokra jellemző.

Fotó: iStockphoto

Milliomos sorozatgyilkosok

Az sem ritka, hogy az organizált sorozatgyilkos annyira tájékozott az őt fenyegető veszélyekről, hogy saját magát védi a bíróságon – ennek leghíresebb esete Ted Bundy, aki ráadásul jogot is tanult. A többiekre is jellemző, hogy még bűnösségük bebizonyítása után is sokan hisznek az ártatlanságukban, Bundynak állítólag még gyereke is született a börtönbeli tartózkodása alatt.

Többen még az ítéletre vagy annak végrehajtására várva milliomossá válnak a börtönben, mert vagy könyvet írnak, vagy eladják a történetük megfilmesítésének, nyilvánosságra hozatalának jogát.

A magyar jogban a BTK-nak nincs olyan tényállása, hogy sorozatgyilkosság, viszont minősített esetek felsorolásából össze lehet rakni egy definíciót: sorozatgyilkosnak tekinthető, ha valaki több embert, viszonylagos rendszerességgel, többnyire hasonló motívumból öl meg. Szinte biztos, hogy fegyházban fog kikötni az elítélt, és megkapja a tényleges életfogytiglant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik