Tudomány

Hüllők potyognak az égből a hidegtől

Furcsa időjárási előrejelzést adott ki a Nemzeti Időjárási Szolgálat a floridaiaknak: arra figyelmeztette őket, hogy leguánok eshetnek az égből a következő napokban. A különös jelenségre Twitteren hívták fel a lakók figyelmét, és hozzátették, hogy a leguáneső oka az, hogy a napfény államában különösen hűvös lesz a következő hetekben, az állatok pedig lelassulhatnak a hidegtől, és leeshetnek a fákról, ahol egyébként élnek.

Ennek az az oka, hogy a leguánok hidegvérű állatok, ha a hőmérséklet elég mélyre zuhan, lelassulnak és megmerevednek. Ez a határ nagyjából 4 Celsius-fok körül mozog, de persze leguánja válogatja.

Kép: iStock

Az időjárási szolgálat arra is figyelmeztette a lakókat, hogy ne bántsák a leguánokat, hiába tűnnek döglöttnek

– valójában nagyon is élnek, csak képtelenek mozogni a hidegtől. A legjobbat akkor teszi velük az ember, ha békén hagyja őket, hadd várják ki, hogy felmelegedjen egy kicsit a hőmérséklet, és maguktól is el tudjanak mászni – esetleg érdemes őket melegebb helyre vinni, amíg ilyen hűvös van odakinn.

Floridában nagyon ritka, ha 0 Celsius-fok körülire esik a hőmérséklet, ezért lehet, hogy az állatok nincsenek hozzászokva a hideghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik