Tudomány

Visszatért a Marsról az analóg női űrhajóscsapat

Kéthetes szimulált Mars-misszión vett részt hét női analóg űrhajós, akik azt tesztelték a hawaii Mauna Loa hegyen kialakított kutatóbázison, hogy bírnának egy ugyanilyen időtartamú, éles Mars-küldetést – írja a space.com.

A HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation, Hawaii Analóg Űrkutatás és Szimuláció) kísérletsorozat során kisebb csoportnyi embereket összezárnak, sokszor akár hónapokig, hogy teszteljék, miképp tudnának együtt élni a Marson. A 6-7 fős izolációs kísérletek során a lehető legjobban szimulálják a marsi körülményeket, a résztvevők például nem mehetnek szkafander nélkül a lakókupolán kívülre, tíz másodperces zuhanyokat vesznek a vízspórolás céljából, és azt eszik, amit a vörös bolygón ennének. Az egyik ilyen szimuláció résztvevőjével, Michalea Musilovával korábban mi is készítettünk interjút.

A női csapat előtti utolsó ilyen kísérlet 2018-ban zajlott, és komoly balesettel ért véget. Az egyik csapattag áramütést szenvedett, és hordágyon kellett elvinni.

Itt próbálják ki élesben, milyen lesz egy holdfalu
A Hawaii Egyetem kutatója mesélt arról, hogyan szimulálják a vulkánokon a holdi és marsi tájat.

A mostani expedíció az első része a Sensoria sorozatnak, amely egy nők vezette, javában női résztvevőkkel zajló kísérletsorozat lesz. A mostani expedíció vezetője J.J. Hastings biomérnök volt, aki egyben az Analogs LLC ügyvezető igazgatója is, ez a cég a Sensoria projekt gazdája. Bár a missziókba férfiak is jelentkezhetnek majd, a megálmodói szeretnék, ha női fókuszúak maradnának, hogy előtérbe helyezhessék, mennyire jól megfelelnek az űrutazás feltételeinek a nők is.

Kép: Sensoria / HI-SEAS

Bár a HI-SEAS számára ez az első csak női analóg űrhajóscsapat, máshol volt már hasonlóra példa: 2005 és 2006 között Utah-ban, a Mars Society kutatóbázisán zajlottak már ilyen missziók.

A mostani expedíció során a hat nő (Hastings, Erin Bonilla, Adriana Blachowicz, Makiah Eustice, Sian Proctor és Maraia Hoffman) helyszíni génszekvenálásokat végeztek, különböző ételeket erjesztettek, új technológiákat próbáltak ki, és kifejlesztettek újfajta nonverbális kommunikációs módokat is.

Főkép: Sensoria Program / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik