Tudomány

Több száz éves problémát oldottak meg

Sir Isaac Newton nagyjából 350 éve fogalmazta meg híres törvényeit, melyek alapjaiban változtatták meg a fizikát. Newton munkája nagyban hozzájárult a Naprendszer, illetve egy tömeg és az arra ható erők kapcsolatának alaposabb megértéséhez. A tudós úttörő munkájával azonban egy különös problémát is megteremtett, amely régóta foglalkoztatja a kutatókat.

Ez az úgynevezett háromtest-probléma.

Newton törvényeit felhasználva leírta, hogy a Föld Nap körüli mozgását miként befolyásolja egy harmadik égitest, például a Hold jelenléte. A valóságban azonban az egyenletet egyáltalán nem egyszerű megoldani.

Kép: iStock

Amíg két égitesttel számolunk egy pont körül, Newton törvényei jól alkalmazhatóak, három objektumnál viszont már nem segítenek a törvények, a rendszer kaotikussá válik. Nicholas Stone, a Héber Egyetem munkatársa és csapata a közelmúltban megpróbált megfejtést találni a problémára – írja a Phys.org.

A kutatók az elmúlt 200 év felfedezéseit vizsgálva megállapították, hogy az instabil hármas rendszerek egyik tagja idővel kilökődik, végül pedig egy stabil kettős rendszer marad. A szakértők arra jutottak, hogy a rendszer kaotikussága nem akadály, és bár így nem kaptak klasszikus értelemben vett megoldást, így is sikerült vázolniuk egy lehetséges választ a háromtest-problémára.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik