Tudomány

Nagy esők jönnek, de hétvégére befűt az időjárás

Elállt végre a napokig szakadó eső, a felettünk átvonuló front nyomában szárazabb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, sokak örömére az ország legnagyobb részén szikrázó őszi időt hozott a hétfő. De ez nem tart sokáig, sőt:

keddre nyugat felől egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, ami az északnyugati tájakra ismét sok esőt hoz, bár a múlt hét egyes napjain megtapasztalt szűnni nem akaró csapadékos idő egyelőre nem tér vissza

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Borult ég, sok eső

Nagy mennyiségű esőre a Zalaegerszeg-Veszprém vonal 100 km-es sávjában van kilátás, itt kedden átlagosan 11, szerdán 8 mm hullhat, ezen kívül kevesebb csapadékra van kilátás, Budapesten például 5-6 mm-re.

Kedden és szerdán országszerte borult lesz az ég, jókora hőmérsékletkülönbségek is kialakulhatnak: az esős nyugati területeken 6-7 fokra számíthatunk, a kevésbé csapadékos keleti országrészben ennél akár 10 fokkal is melegebb lehet.

Rémisztő üzenetet küldött az időjárás
Szakértő segítségével elemezve az elmúlt évet kiderül: az éghajlatváltozás kezdi kimutatni foga fehérjét.

Jön a tavasz, késik a tél

Hét közepén aztán ez a front is elvonul, helyette egy tőlünk nyugatra örvénylő jókora ciklon hatása érvényesül:

szárazra és melegre fordul időjárásunk, a hőmérséklet csúcsértéke hétvégén akár 20 Celsius-fokot is elérheti.

Komoly melegedés indul, ismét a sokat emlegetett meridionális áramlás déli meleget szállító ágába kerülünk – itt írtunk erről bővebben. Reggelente megnő a ködhajlam, és jellemzően egész héten felhős marad az ég, a hétfőihez hasonló szikrázó napsütés kizárt. A felhőzet azonban sokszor, sok helyen felszakadozik, és ha nem is egész nap, de a hét második felében már órákra élvezhetjük a közvetlen napfény.

Mérséklődik az éjjeli lehűlés is, hajnalban a leghidegebb helyeken is 4-5 fok várható a november közepén szokásos fagyok helyett. A folyamat vége még nem látszik, a szakember szerint egyelőre annyi biztos, hogy november közepén kellemes, kora őszi idő ígérkezik. A télre még jócskán várni kell, az előttünk álló napok részletes előrejelzéséért kattintson a Kiderül.hu-ra.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik