Tudomány

Reggelre lefagy a fél ország

A szombati hidegfronttal érkező csapadék keresztülhúzott minden szabadtéri programot, vasárnapra viszont kiderült az ég. A napsütés nemcsak a lelket melengette, a valóságosnál sokkal melegebbnek, simogatóbbnak érezhettük a hét utolsó napját.

A lehűlés hétfőn éri el mélypontját, ami mondhatni ökölszabály a meteorológiában, már ami térségünket illeti. A légkör általában a hidegfront utáni második napon nyugalomba kerül, kitisztul az ég. Egyre rövidebbek a nappalok, csökken a napsugarak beesési szöge, a felszín kevesebb hőt vesz fel, mint amennyit – főleg felhők híján – éjjel kisugároz.

Holnap hajnalban az ország 60-70 százalékán számíthatunk talajmenti fagyokra, a leghidegebb helyeken -3, -6 fokig süllyedhet a hőmérséklet

– tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától.

Újabb hidegfront

Kedd délutántól rövid felmelegedés kezdődik, szerdán már 15-21 fok körül várhatjuk a csúcshőmérsékleteket, amit jelentős különbségként érzékelhetünk majd a hétfői 9-15 és a keddi 11-16 fokos csúcsok után.

Szerdán napközben újabb hidegfront éri el térségünket, ami azonban nem hoz jelentős lehűlést, csapadékot viszont igen

– fogalmaz a szakember.

Ennek eloszlása és mennyisége most még igen képlékeny, egyelőre úgy tűnik, délnyugaton és északkeleten számíthatunk a legtöbb esőre, a zöme pedig szerda estétől csütörtök délelőttig lehullik. Csütörtökön napközben 13-18 fokot mérhetünk, ami tényleg csak kisebb visszaesés.

Hétvégére 20 fok felett

Hogy egy hidegfront mennyire hoz „hideget”, az nagyban múlik eredetétől. Ahogy korábban írtuk, az elmúlt héten az észak-déli irányú meridionális áramlás vált uralkodóvá, amelynek hazánk „hullámvölgyébe” került, vagyis északról származó hideg légtömegek áramlottak a Kárpát-medencébe.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A napokban azonban visszaáll az ilyenkor gyakoribb, nyugat-kelet irányú, úgynevezett zonális légáramlás, a szerdai hidegfront nyugat-északnyugat felől érkezik, ezért nem hoz komolyabb lehűlést. A két áramlási rendszerről és a klímaváltozás miatt felborult egyensúlyukról itt írtunk bővebben.

Rémisztő üzenetet küldött az időjárás
Szakértő segítségével elemezve az elmúlt évet kiderül: az éghajlatváltozás kezdi kimutatni foga fehérjét.

A hét vége felé megint a meridionalitás válik uralkodóvá, ám ezúttal a fél Európán áthúzódó hullám északnak húzódó ágába kerülünk, ami dél felől meleg levegőt szállít fölénk. Péntektől tehát melegedés kezdődik, a hétvégén már jóval 20 fok feletti csúcshőmérsékleteket is mérhetünk országszerte. Október első harmadához képest nagyon magas érték, több évtized átlaga szerint ilyenkor legfeljebb 15-17 Celsius-fokra szokott melegedni a levegő. A következő napok részleteiért kattintson a Kiderül.hu legfrissebb, hétfő reggeli előrejelzésére.

Kiemelt kép: Varga György / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik