Tudomány

Nem kell félni az ivóvízben lévő műanyagtól

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése alapján csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő mikroműanyagok – írja az MTI. A szervezet első ilyen témájú vizsgálata szerint a nagyobb és a kisebb törmelékek többsége felszívódás nélkül halad át a szervezeten.

Fontos azonban kiemelni, hogy az eredmények kevés információn alapulnak, ezért további elemzésekre van szükség.

A kicsi kategóriába sorolt, 5 milliméteresnél kisebb mikroszemcsék megtalálhatók a folyókban, tavakban, az ivóvízhálózatban és a palackozott vizekben is.

Műanyagos víz folyik világszerte a csapból
Megdöbbentő eredményt hozott egy friss kutatás.

Az eddigi vizsgálatok nem egységes sztenderdek alapján folytak, az egyes kutatások különböző szűrőket használtak a mikroszemcsék mennyiségének megállapítására, és egyelőre viszonylag kevés adat áll rendelkezésre a mikroműanyagokkal kapcsolatban.

Lehet, hogy egyszerűen a szűrő méretén múlik, hogy egy vízminta literenként ezer, egy másik viszont egy műanyag mikroszemcsét tartalmaz”

– mondta Bruce Gordon, a WHO munkatársa, hozzátéve, hogy az eddigi kutatások ennek ellenére megnyugtató eredményt hoztak.

A WHO szerint a megfelelő szennyvíztisztítás a mikroműanyagok 90 százalékát szűri ki, a szervezet ajánlása alapján nem kell rendszeresen ellenőrizni az ivóvíz mikroműanyag-tartalmát. A WHO fontosabb problémának látja, hogy napjainkban mintegy kétmilliárdan isznak ürülékkel szennyezett vizet, ami évente egymillió ember halálát okozza.

A WHO mindazonáltal súlyos gondnak tartja a műanyagszennyezést, ezért ahol csak lehet, a műanyagtermékek használatának csökkentését, illetve az újrahasznosítási programok tökéletesítését ajánlja.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik