Szép lassan nyeli el a tenger Indonéziát

Indonézia az utóbbi 15 évben 29 261 hektár szárazföldet vesztett.

Indonézia az utóbbi 15 évben 29 261 hektár, azaz nagyjából a főváros, Jakarta területével megegyező méretű szárazföldet vesztett el – írja az MTI.

A folyamat hátterében a földerózió és a tengerszint emelkedése áll.

A Tengeri és Halászati Ügyek Minisztérium szerint az ország évente 1950 hektár tengerparti területtől esik el a földerózió miatt, és csak 895 hektárnyi keletkezik a természetes üledék lerakódásával. A legsúlyosabb probléma Jáva szigetén alakult ki, ahol az ország populációjának több mint fele él. A lakosság környezetromboló tevékenysége, például a mangrove erdők irtása tovább rontja a helyzetet.

Fotó: iStock

Az indonéziai kormány becslései szerint az ország 150 milliós lakosságának 60 százaléka a part menti területeken él. A földerózió gazdasági problémát is jelent, hiszen az indonéziai ipar 80 százaléka az érintett a területeken telepedett meg.

Szakértők szerint a főváros is veszélyben van: Jakarta évente 10-25 centimétert süllyed, a város 40 százaléka már most a tengerszint alatt fekszik, ezért komolyan fenyegetik az áradások. A legpesszimistább előrejelzések alapján 2030-ra a város teljesen víz alatt lesz, az indonéz kormány többek közt ezért is fontolgatja a főváros áthelyezését egy másik szigetre.

Kiemelt fotó: iStock