Tudomány

Titokzatos objektum ütött lyukat galaxisunkon

Valami hatalmas lyukakat ütött a Tejútrendszer haló nevű régiójában – írja a Daily Galaxy. A sötét objektumot a Gaia űrszonda örökítette meg, és Ana Bonaca, a Harvard Egyetem csillagásza vette észre az adatok között. A szakértő bízik benne, hogy a jelenség segítségével jobban megismerhetik a sötét anyag tulajdonságait.

A zavaró objektumról csupán annyit tudni, hogy rendkívül sűrű, az általa létrehozott lyukak pedig óriásiak.

A nagyjából egymillió naptömegű struktúra nem tartalmaz csillagokat, méretei alapján elképzelhető, hogy egy olyan szupermasszív fekete lyuk, mint amilyen a galaxisunk magjában is található. Bonaca szerint a furcsa objektum csillagászati szempontból a közelmúltban haladhatott el a Tejútrendszer mellett.

Kép: iStock

Mivel a megfigyelések nem mutattak ki a lyukaktól távolodó fényt, a kutató szerint elképzelhető, hogy sötét anyaggal van dolgunk. Amennyiben valóban így van, az kifejezetten izgalmas felfedezés lehet. A sötét anyag egy olyan hipotetikus, a mai műszerekkel nem mérhető anyag, amely az Univerzum tömegének mintegy 23 százalékát adja. Ha az objektum tényleg fekete anyagból épül fel, elemzése sokat elárulhat a Világegyetem eddig ismeretlen alkotóelemeiről.

A Gaia űrtávcső indulása óta rengeteg értékes adatot gyűjtött. Felvételei segítségével többek közt a Tejútrendszer 3D-s térképét is megalkották, ennek vizsgálata pedig felfedte, hogy a galaxis középpontjától távolabb eső régiók szép lassan meggörbülnek.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik