Tudomány

Óriási objektum lépett be a légkörbe

2018 decemberének közepén óriási meteorrobbanás történt a Bering-tenger felett. Az eseményt a Földről nem sikerült megfigyelni, a NASA egyik műholdja azonban észlelte, és rögzítette is a detonációt – számol be a Live Science.

A becslések alapján a meteor 10 méter átmérőjű és 1500 tonnás volt, és a felszíntől 25 kilométerre semmisült meg. Az objektum nagyjából tízszer nagyobb energiával robbant fel, mint a hirosimai atombomba. 2013 óta ez volt a legerősebb meteorrobbanás, amelyet bolygónknál észleltek, még szerencse, hogy a detonáció a lakott területektől távol történt, így nem okozott sérüléseket.

Az égitest jóval kisebb volt azoknál az objektumoknál, amelyeket a NASA rendszere folyamatosan figyel, így fordulhatott elő, hogy érkezése előtt nem azonosították. Az égitestet végül a Moderate Resolution Imaging SpectroRadiometer (MODIS) örökítette meg, amint belépett a légkörbe a Bering-tenger felett.

A Föld légkörét minden nap rengeteg kisebb meteor éri el, ezek azonban ritkán okoznak problémát. A legutóbbi jelentős robbanás 2013-ban Cseljabinszk felett történt, akkor több mint ezer ember sebesült meg, a sérülések többségét a betört ablakok idézték elő. Az akkori meteor a becslések alapján 20 méter széles lehetett.

A cseljabinszki robbanás az 1908-as tunguszkai esemény óta a legnagyobb ilyen jelenség volt.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik