Tudomány

Hatalmas tó jelent meg a világ legpokolibb sivatagában

A kaliforniai Halál-völgy (Death Valley) a világ egyik legszárazabb és legforróbb helye, egy nagyjából egy héten át tartó vihar után azonban hatalmas vízfelület alakult ki a területén – írja az IFLScience.

Az ideiglenes tavat egy fotós örökítette meg a tengerszint alatt 86 méterrel fekvő Badwater-medencében, Amerika legmélyebb helyén. A fotós, Elliot McGucken úgy gondolta, hogy itt gyűlhetett össze a lezúdult csapadék, arra viszont nem számított, hogy egy valóságos tóra bukkan majd.

Szürreális érzés ennyi vizet látni a világ legszárazabb helyén

– nyilatkozta a férfi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Elliot McGucken 45EPIC (@elliotmcgucken) által megosztott bejegyzés, Márc 8., 2019, időpont: 9:50 (PST időzóna szerint)

A Halál-völgy Nemzeti Park területén mérték a világ legforróbb léghőmérsékletét, 56,7 Celsius-fokot, ezt 1913 júliusában rögzítették. Sőt, 1972 júliusában a legmelegebb talaj-hőmérsékletet is itt regisztrálták, 93,9 Celsius-fokot. A Föld legforróbb hónapját is a térségben mérték, a hőmérők 2018 júliusában átlagosan 42,3 Celsius-fokot mutattak.

A régióban évente mintegy 6 centiméter eső esik, ezzel ez a világ egyik legszárazabb helye. Múlt héten ugyanakkor szokatlanul sok csapadék hullott, és mivel a kiszáradt talaj képtelen volt felszívni az esőt, a víz felhalmozódott. Azt nem tudni, hogy az ideiglenes tó mekkora lehetett, de a becslések alapján hosszúsága a 16 kilométert is elérhette.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik