Tudomány

Mit tegyek, ha beszakad alattam a jég?

Ha minden jól megy, napokon belül korcsolyát húzhat Magyarország, ám természetes vizeinken nem veszélytelen a jégen tartózkodni. Segítünk mit tegyen, ha bajba kerül.

Igazi téli arcát mutatja január, az év leghidegebb hónapja. Már most mínuszok vannak, az előrejelzések szerint havazás várható és kemény, -10, -15 fokos fagyok, ha utóbbi kitart, jövő héttől sorra nyitnak a korcsolyapályák természetes vizeinken. A jég alatt viszont ott a fagyos víz, az önfeledt csúszkálás könnyen ijedtségbe, sőt tragédiába fordulhat.

Mikor és hol vagyunk biztonságban a jégen? Mit tegyünk, ha megtörténik a baj? Erről kérdeztük Dóka Imrét, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét.

Havazás és durva fagyok közelednek
Jól is teszik, hiszen az év leghidegebb hónapjában vagyunk: hétvégén havazás jön, a jövő héten pedig -12, -15 fok lesz.

Csak ha hízik és ki van jelölve

Jégen tartózkodásra – korcsolyázástól a lékhorgászatig – kellő biztonságot a hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad.

Ezt Magyarország vizei több napon keresztül tartó -10, -15 Celsius-fokos hidegben érik el, ám laikusként nyilván felelőtlenség lenne saját méréseink alapján rámerészkedni. Nem is szabad: a korcsolyázásra szánt területet minden esetben adott tó üzemeltetője jelöli ki.

Amennyiben ilyen nincs, úgy tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni

– emeli ki a tűzoltó főhadnagy.

A hízásban lévő jég fogalma talán nem teljesen világos: tartós mínuszokban a jég folyamatosan hízik, ám nulla fok felett olvadni kezd, innentől kezdve mindenképp kerülendő.

Ne menjünk egyedül

Még a kijelölt, ellenőrzött területeken sem árt óvatosnak lenni, és az álszenteskedést is tegyük félre: mindig sokan mennek a „bóján túlra” és nyilván csábító az üres, kijelöletlen jégfelület is bárhol az országban. Erre nyilván senkit nem bátorítunk, de szabadvizek jegén mindig résen kell lenni. Dóka Imre alapvető tanácsai:

  • csak akkor menjünk jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog;
  • csak a kijelölt helyet használjuk;
  • lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben;
  • lehetőség szerint ne egyedül tartózkodjunk ott, mert;
  • így könnyebb egymásra figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es, vagy a 105-ös segélyhívó számokon.

És mi van, ha valaki léket vág rajta? Ezt jelezni kell, a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon meg kell jelölni és körül kell határolni: egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal.

Amikor repedezik…

A természetben bajba kerülni számtalan módon lehet, jégen a legrosszabb ami történhet, ha beszakad alattunk. Jó esetben ennek előjelei vannak, így ha valaki gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön – lehetőleg hason – a jégre, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Ha többen vannak a jégen kissé távolodjanak el egymástól, lényege ugyanaz, mint a hasra fekvésnek: minimálisra csökkenteni a jeget adott ponton ért nyomást/súlyt.

…és amikor beszakad

Ha mégis a fagypont közeli vízbe esünk, a legfontosabb, hogy ne veszítsük el lélekjelenlétünket, még véletlenül se kezdjünk el kapálózni, pánikszerűen menekülni – persze, könnyű ezt mondani…

Amennyiben a jég beszakad, és az ember egyedül van, nyilvánvalóan magának kell megoldania a helyzetet. A szakember azt javasolja, próbáljunk óvatos mozdulatokkal, minél nagyobb testfelülettel a jéggel érintkezve kihúzni magunkat a lék szélére. Jobb hasonlat híján, mint a fókák, majd biztonságos helyre csúszni még mindig fekve.

Ha többen vannak, a társak első dolga a 112-es számon segítséget kérni, majd ha a körülmények adottak, kezdjék meg a segítségnyújtást. Ennek módja, hogy ahányan vannak, hasra fekve, egymás bokáját fogva láncot alkotnak és kihúzzák a bajba jutott embert. Ha lehet, ne közelítsük meg a lék szélét, használjunk hosszú botot, kötelet, egy erős sálat, kabátot, amibe belekapaszkodhat.

Ilyenkor a lékben lévő személy jobban teszi, ha nem mozog feleslegesen: így tovább megőrizhető a ruházatban lévő szigetelő légréteg.

Felelőtlenül ne kezdjünk mások mentésébe, mert az tetézheti a bajt, hiszen amellett, hogy a saját életünket is kockáztatjuk, további pontokon is beszakadhat a jég. A hivatásos tűzoltóknak, szakembereknek sem veszélytelen művelet ez: búvárruhában, mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére.

Viszonylag gyakran: az elmúlt évben a katasztrófavédelem tűzoltóegységei harminc alkalommal segítettek a bajba jutottak vízből, vagy befagyott vízfelületekről történő mentésénél.

Kiemelt képünkön: Egy tűzoltó jégről mentési gyakorlat közben, jobbról Mátis Csaba, a Győri Speciális Mentők vezetője a győri újvárosi tavon 2017. január 11-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik