Tudomány
Concentrated female surgeon performing surgery with her team in hospital operating room. Medics during surgery in operation theater.

Anyaméhben hajtottak végre gerincműtétet

24.hu
24.hu

2018. 10. 25. 10:03

Szakértők egy csoportja komoly orvostudományi áttörést ért el: először hajtottak végre az Egyesült Királyság területén gerincműtétet az anyaméhben.
Korábban a témában:

A sebészek két nyitott gerinccel rendelkező magzaton hajtották végre a műtétet – írja az IFLScience. Az operációban egy 30 fős csapat vett részt, egy-egy beavatkozás 90 percet vett igénybe. A műtétek múlt nyáron zajlottak, a szakértők most pedig ismertették eredményeiket:

az anyák és a gyermekek egyaránt jól vannak.

A nyitott gerinc egy születési rendellenesség, melyben bizonyos csigolyák nem képesek teljesen körülölelni a gerincvelőt. A rendellenesség igen súlyos komplikációkkal járhat: az idegek súlyos sérüléseket szenvedhetnek, ráadásul az agy is károsodhat.

Jan Deprest, az University College London Hospital (UCLH) munkatársa és a csapat tagja szerint a műtét során fel kellett nyitniuk a méhet, helyre kellett állítaniuk a magzat gerincét, végül pedig úgy kellett bezárniuk a méhet, hogy a magzatok egészségesen fejlődhessenek tovább. A szakértő hozzátette: az efféle beavatkozásokról már bebizonyosodott, hogy rövid és közép távon is pozitív eredményeket hoznak.

Hasonló operációkat eddig csak az Egyesült Államokban, Svájcban és Belgiumban végeztek. Az orvosok bíznak benne, hogy ahogy egyre több és több országban válnak képessé a műtétre, úgy lesz olcsóbb az eljárás.

Mivel a nyitott gerinc az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség, kiemelten fontos, hogy hatékony és olcsó módszert találjanak a kezelésére. A betegeken életük során gyakran kell végrehajtani folyadékcsapoló műtéteket az agyban, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a fejlődés korai szakaszában, a méhben elvégzett operációkkal 50 százalékkal lehet csökkenteni az efféle beavatkozások szükségességét.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.