Tudomány

Mégsem küld idén turistákat a Holdhoz a SpaceX

Bár a SpaceX tavaly azt ígérte, hogy először 2018-ban szállít majd űrturistákat a Holdhoz, a vállalat a közelmúltban bejelentette, hogy kénytelenek elcsúsztatni az első járatot.

A The Wall Street Journal szerint a SpaceX még nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor is szeretnék felbocsátani az első turistákat szállító űrhajót.

Egyelőre annyi biztos, hogy az első járat legkorábban 2019 közepén indulhat el.

Azt nem tudni, hogy mi áll a késés hátterében, de feltételezhető, hogy a vállalat ismét technikai és gyártási problémákba ütközött. Nem ez lenne az első hasonló alkalom, a híres Falcon Heavy első felbocsátását is többször el kellett halasztani.

Elon Musk tavaly februárban jelentette be, hogy cége 2018-ban két űrturisták fog küldeni a Holdhoz. A vállalat vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy már van is két jelentkező a kalandra, akik egy jelentős összegű előleget tettek le a cégnél. A turisták nevét azóta sem hozták nyilvánosságra.

A turisták a SpaceX egyik Dragon típusú űrhajóján repülhetnék körbe az égitestet. Az űrhajót a tervek szerint a vállalat eddigi legerősebb rakétája, a Falcon Heavy fogja az űrbe szállítani.

Falcon Heavy (kép: Official SpaceX Photos)

Amennyiben a SpaceX-nek sikerül végrehajtania a történelmi repülést,

úgy a két szerencsés űrturista minden korábbinál távolabb utazhat a Földtől.

A NASA Hold-missziói során ugyanis az égitesten túlra egyetlen asztronauta sem jutott el.

Bár az első turistautat Muskéknak el kellett csúsztatniuk, a jelek alapján a vállalat nem adta fel a terv megvalósítását. A repülés elhalasztásával egy időben ugyanakkor a SpaceX azt is közölte a NASA-val, hogy a Dragon űrhajó első emberes tesztrepülését is csak később, legkorábban 2018 decemberében tudják végrehajtani.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik