Tudomány

„Szeretném bepótolni a 13 évet” – üzent a tüdőtranszplantált magyar kislány

A tüdőátültetés volt Dorka egyetlen esélye az életre, ő az első gyermek, akin Magyarországon ilyen műtétet végeztek. Sikerült. Tudta, mennyire válságos az állapota, de optimizmusa soha nem tört meg, szüleiben is egyedül ő tartotta a lelket éveken keresztül. Pénteken haza is mehet, elkezdheti teljesíteni a bakancslistáját.

Az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében március végén elvégezték Magyarország első gyermek tüdőátültetését – számolt be közös sajtótájékoztatón a két intézmény.

A 13 éves Máté Dorka ritka születési rendellenességben szenvedett, amely hazánkban évente körülbelül 20 gyermeket érint: következtében gyakorlatilag megszűnik a tüdőben a légcserére alkalmas terület. De nagyon ritka, hogy a betegség már gyermekkorban annyira súlyos legyen, hogy csak a szervátültetés segíthet. A műtét előtt annyira rossz állapotban volt, hogy „gyakorlatilag nem volt tüdeje”, oxigénhez kötve, fulladva, szenvedve élte mindennapjait.

A műtét után négy nappal pedig már mosolyogva fogadta orvosait, itt újjászületés történt

– emelte ki Dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztály vezetője.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Maga a műtét hat órán át tartott, és orvosi szempontból szerencsére eseménytelen volt, jól sikerült. Hosszú folyamat volt, már önmagában az, hogy a kislány állapotát annyira feljavítsák, hogy alkalmas legyen a műtétre, és a lábadozással most újabb megpróbáltatások várnak rá, de akik ismerik, nem féltik.

Klassz kiscsaj, derűvel csinálta végig az egészet

– fogalmazott Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központjának vezetője. A jelen lévő orvosok egyébként mind Dorka nagyszerűségét, optimizmusát, energiáját hangsúlyozták.

Láttam a felemelt hüvelykujjakat

Néhány percre Dorkát is kapcsolták a kórházi szobájából, Skype-on köszöntötte mosolyogva, csillogó szemmel az újságírókat.

Hatalmas fellélegzés volt számomra. Korábban sokat romlott az állapotom, de jól éreztem magam, amikor felébresztettek, szóval bátran ébredtem.

Az első lélegzetvétel fájdalmas volt, de utána belejött, négy nap múlva már segítség nélkül, önerejéből tudott sétálni. Légzésfunkciója a műtét előttihez képest duplájára nőtt, ami eleinte fura érzés volt: eleinte úgy érezte, még a hasában is levegő van, annyira szokatlanul sok volt számára. A doktorok viszont megnyugtatták.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Fontosnak tartotta még elmondani, hogy van egy bakancslistája, például meg szeretné látogatni Ausztráliában élő unokatestvérét, és megtanulni síelni, illetve ahogy ő maga fogalmazott:

bepótolni a 13 évet”. A bakancslista bejelentését még általános derültség fogadta, de a kislány utolsó szavai után volt némi csend a teremben…

Ő tartotta a lelket szüleiben

Dorkáról egynapos korában derült ki, hogy valószínűleg e ritka betegségben szenved, egy hónaposan pedig megvolt a diagnózis is. A család élete teljesen átalakult, míg mások játszottak, ő kezelésekre járt, volt hogy napi 4-5 órában csak azért, hogy életben maradjon. Állapota tavaly nagyon sokat romlott, decemberben került fel a várólistára.

Tudott róla, hogy milyen súlyos az állapota, ő kérte, hogy segítsenek, mert neki nem élet az élet állandóan oxigénpalackhoz kötve. Hihetetlen egyénisége van Dorkának, ha már kicsit van levegője, ha már kicsit nem fáj, akkor neki nincs betegségtudata. Él azokkal a lehetőségekkel amik vannak, a legtöbbet hozza ki belőlük

– mondta a 24.hu-nak a kislány édesanyja.

Ez a szülőknek is segített elviselni a helyzetet, sőt az édesanya szerint legtöbbször Dorka tartotta bennük is a lelket. Ha minden jól megy, egy év múlva a kislány újra iskolába mehet, teljes életet élhet, de élethosszig tartó kapcsolat köti majd össze orvosaival.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Levegőt kap és működik

Laikusként a XXI. században már nem tűnik párját ritkítónak a szervtranszplantáció, Magyarországon az elmúlt fél évben történt az 500. szívátültetés és a 10 ezredik transzplantáció. Egy év alatt a Semmelweis Egyetemen több mint 50 szív-, 170 vese-, közel 80 máj-, 4 hasnyálmirigytranszplantáció történt, az Országos Onkológiai Intézettel együttműködésben 25 tüdőtranszplantáció zajlott Budapesten – emelte ki Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

A gyerekekkel kapcsolatban más a helyzet. Már csak testméretükből fakadóan is sokkal nagyobb a kihívás, nem is beszélve a lelki teherről. És ahogy említettük, nagyon ritka, hogy valakinek gyermekkorban legyen szüksége új tüdőre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világon eddig kevesebb mint száz ilyen beavatkozást végeztek. Hazánk évi egy-két ilyen műtéttel a világ egy-két százalékát adja. Ez pedig már hatalmas siker.

Gyereknek csak gyerek tüdejét lehet beültetni, mert pici a mellkasa, több más tényező mellett a testméret dönti el, kinek melyik szerv alkalmas. Egyik oldalról iszonyatos tragédia, hiszen elveszítünk egy gyereket, a másik oldalról viszont szerveit átültetve több életet is megmenthetünk

– nyilatkozta a 24.hu-nak Dr. Rényi-Vámos Ferenc.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Az alkalmas donorszerv eltávolítását hat órán belül meg kell kezdeni, és ugyancsak órákon belül a indulnia kell a beültetésnek. Hosszú és bonyolult művelet, míg a tüdőt összekötik például az erekkel, majd:

Levegőt kap és működik. Minket is »meglep«, de működik. Onnantól dolgozik önállóan, hogy az erekkel össze van kötve és megy a levegő

– fogalmaz az orvos.

Dorkának az egyéves regeneráció után élete végéig gyógyszereket kell majd szednie, nehogy szervezete kilökje új tüdejét, ezek a gyógyszerek – ahogy itt írtuk – gyengítik immunrendszerét, soha nem kerülhet ki orvosai látóköréből. Ettől függetlenül teljes életet élhet, utazhat, sportolhat, nyugodtan síelhet is, ahogy szeretné.

Kiemelt fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik