Tudomány

Így néz ki a Föld a Marsról fotózva

Napjainkban egyre több és több kép jelenik meg a különböző égitestekről, így sokan már egy egyszerű fotó alapján is felismerik az egyes objektumokat. Na de mi a helyzet, ha a felvételen nem egy távoli világ, hanem a Föld látható? Ön felismeri saját bolygóját?

A NASA által nemrég közölt fényképen a Hold és a Föld látható a Mars közeléből fotózva, nagyjából 205 millió kilométeres távolságból. A felvételt a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) készítette, amely jelenleg a vörös bolygó körül kering.

A kép annyira részletes, hogy a felhők mögött még a kontinensek határait is ki lehet venni.

A vöröses tereptárgy a Föld közepén Ausztrália

– áll a NASA közleményében. A fotón a bolygó tetején Délkelet-Ázsia látható, a bal alsó sarokban megfigyelhető fényes terület pedig az Antarktisz – a többi világos folt nem földrészeket, hanem csupán felhőket jelöl.

Bár a felvételen a Hold és a Föld egymás mellett látható, a kép valójában az MRO négy korábbi, 2016 novemberének közepén készített fotójának összeillesztésével készült el. Mivel a Hold sokkal sötétebb bolygónknál, nem lenne látható ugyanabban a fényerő-skálában, amiben a Földet is fotózták.

A fényességbeli változtatások ellenére az új képen a Föld és a Hold mérete és elhelyezkedése a valóságot tükrözi.

A felvételeket egyébként a High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) segítségével hozták létre, amely a legnagyobb teleobjektív, melyet az ember valaha is a mélyűrbe küldött. A hatalmas, 50 centiméter átmérőjű tükrös távcsőnek köszönhetően a kamerával a szerkezet 30 centiméter felbontású képeket tud készíteni.

A 720 millió dolláros költségvetésű MRO 2005 augusztusában indult meg küldetésére, és 2006 márciusában állt Mars körüli pályájára. Azóta az űrszonda számtalan remek felvételt készített a bolygóról, a felszínen található folyékony víz megtalálásában is sokat segített.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik