A túlzott álmodozás lehet a világ legelterjedtebb új pszichológiai rendellenessége

A maladiptív álmodozók annyi időt töltenek az alaposan felépített álomvilágukban, hogy emiatt a valódi kapcsolataik is sérülnek.

Egészen érdekes dologba futott bele a Haifai Egyetem pszichológus professzora, Eli Somer, ami alapján egy rakás embernél nem csak ártatlan időtöltés az álmodozás. Hat betege azzal jelentkezett nála, hogy annyira túlburjánzott fantáziavilágot építettek fel a fejükben, hogy az már a valódi társas kapcsolataikra is rossz hatással van, és nem tudják abbahagyni az álmodozást.

A professzor megjelentetett egy tanulmányt, amelyben leírja a tüneteket, és a jelenséget maladiptív álmodozásnak nevezte el. Azóta üzenetek százait kapta, amelyekben ugyanezekkel a panaszokkal jelentkeztek nála. A Wild Minds Network nevű, túlzott álmodozókat tömörítő szerezetnek mostanra már 5500 tagja van.

Somer azt szeretné, ha a maladiptív álmodozás hivatalosan is bekerülne a pszichiátriai rendellenességek közé, de ez egy elég lassú folyamat lesz. Ennek ellenére többen bíznak benne, hogy sikerülni fog, mert a tünetek megfelelnek a rendellenességek elvárásainak.