Tudomány

Ezért piros a húsvéti tojás

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 04. 06. 17:00

A tojás ősidők óta az újjászületés szimbóluma, Krisztus feltámadását jelképezi, és a Megváltó kereszthalálára utalva húsvétkor piros, mint a vér.

Korábban a témában:

A nyuszi hozta tojás a legújabb keletű húsvéti hagyomány, mint maga a nyuszi, ami feltehetően egy német mese nyomán került az ünnepkörbe. A tojás viszont más. Igaz, hogy sokáig nem a nyuszitól származtatták, de már a IV. századból van tudomásunk róla, hogy egyházi áldásban részesítették. Hivatalosan a XII. századtól vezették be, Magyarországon római katolikus parasztság körében a tojás megszenteltetése a XX. század első felében még élő hagyomány volt.

Amint a csirke áttöri

A legrégebbi húsvéti étkek egyike, az élet, az újjászületés ősi szimbóluma. A keresztény tanítás szerint amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására. Mások szerint a tojáshéj az Ószövetséget, belseje az Újszövetséget jelképezi. Húsvét hétfőjének is az egyik legfontosabb jelképe, amikor az előző napok liturgikus ünneplése után immár a profán örömök, elsősorban a fiatalság ünnepe.

Locsolkodás (locsolás, )A húsvéti tojás kezdetben piros volt, Jézus kereszthalála és feltámadása kapcsán nem nehéz kitalálni, miért. Csíkban a piros héj Krisztus elhullatott vérét, a belső fehér rész pedig verejtékét jelképezi – a héjat utcákon, tereken szórták szét, hogy emlékeztessen Krisztus kálváriajárására. Úgy tartották, amint a csirke áttöri a tojás falát és életre kel, úgy támad föl Jézus is a sírjából.

Gyulán a néphagyomány még a pirostojás eredetét is tudni véli. Egy asszony épp a színben szedte a tojásokat, amikor Jézus föltámadásának hírét meghallotta. A kötőjébe rakott tojással sietett a szomszédba, ahol igencsak kétkedve fogadták: „Úgy támadt ő fel, ahogy piros a tojás a kötődben!” Ekkor azonban az asszony kötőjébe nézve mindenki ámulva látta, hogy minden tojás pirossá vált.

Locsolással akarták elhallgattatni

De nemcsak a húsvéti tojás színe volt fontos, hanem szentelményként is tisztelték. Öreg kalocsaiak a „szentelt” elköltése közben megemlékeztek az elmúlt húsvét óta elhalt családtagra: “tavaly még együtt ettük a szentölt tojást”. Zamárdi öregjei szerint, aki a pirostojásból eszik, nem fog szentség nélkül meghalni, a baranyai Versend sokácai pedig húsvét napján egy megszentelt tojást vittek hozzátartozóik sírjára.

Napjainkra ez a gazdag hagyomány jórészt kiveszett, maradt egyedül a tojás, ami már nagyon sokszor nem is piros. És maradt persze a locsolkodás, ami egy ősi termékenységvarázsló népszokás keresztényesített továbbélése. Eredete az egyházi magyarázat szerint a keresztelésre utal és arra a legendára, miszerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi nőket locsolással akarták elhallgattatni, valamint a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

A húsvéthétfő népi elnevezése – vízbevető, vízbehányó hétfő – utal a szokás eredeti jellegére. Szeged vidékén a bandákba verődött legények a lányokat a kúthoz hurcolták, egész vödör vízzel leöntötték, nehogy kelésesek legyenek. Az Ipoly mentén a legények már vasárnap este tojást szedtek a lányos házaktól. Másnap reggel, előre megbeszélt helyen szalonnát kaptak, és ott tojásrántottát készítettek és elfogyasztották. A tojáshéjakat annak a lánynak az ablaka alá szórták, akire haragudtak valamiért. Ezután elindultak locsolni. A lányok igyekeztek elbújni, akit megtaláltak, azt a kúthoz vitték és vödörszám hordták rá a vizet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.