Tudomány

Ruszkik, haza!

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 10. 23. 09:30

„Mi áradt itt meg, mint a tenger? / Miért remegtek világrendek? / Egy nép kiáltott. Aztán csend lett” (Márai Sándor: Mennyből az angyal).

Korábban a témában:

Sztálin halálát követően 1953-tól a Szovjetunióban és ennek nyomán Magyarországon is némi enyhülés kezdődött. Rákosi helyett Nagy Imrét helyezték a kormány élére, aki új programot hirdetett. Az ország fellélegzett, de nem sokáig. Moszkvát “meggyőzve” ismét Rákosi köre vehette át az irányítást Nagy Imrét félreállították.

A társadalomban elindult változásokat azonban már nem lehetett visszafordítani. Ausztriából kivonult a Vörös Hadsereg, a Szovjetunió vezetése elítélte a sztálini diktatúrát, de az utolsó csepp a pohárban a lengyelországi Poznanban kitört munkásfelkelés volt 1956 júniusában. A felkelést vérbe fojtották, de az új lengyel pártvezetés Nagy Imre magyarországi reformjainak mintájára a diktatúrát enyhítő demokratikus intézkedések bevezetését kezdte meg.

Bem apó és Kossuth népe

Rajk László október 6-ai temetésén már százezer ember visszhangozta: „Nem állunk meg félúton, sztálinizmus pusztuljon!”. Megélénkült a pártellenzék tevékenysége, értelmiségi körök alakultak, az elkövetett hibákért felelős pártvezetés felelősségre vonását, politikai vitákat és Nagy Imre rehabilitálását követelték. A főiskolák, egyetemek diáksága megfogalmazta a többpárti választások, Nagy Imre miniszterelnöki kinevezése, a szovjet csapatok kivonása és a Kossuth-címer visszaállítása iránti igényt.

A műegyetemisták által szervezett október 23-ai tüntetést a kormány engedélyezte, ám besúgók hadát küldték a tömegbe a megmozdulás “normális mederben” tartásának biztosítására. Délután a Petőfi-szobornál Sinkovits Imre elszavalta a Nemzeti dalt, a refrént 10-15 ezer ember zúgta vele. „Bem apó és Kossuth népe / együtt megyünk kéz a kézbe” – ez már a Bem téren volt a szlogen, ahova lengyel szabadságmozgalommal való szolidaritásuk kifejezésére vonultak a tüntetők.

Estefelé már csaknem kétszázezres tömeg érkezett a Kossuth térre a Parlament elé, a házakon megjelentek a nemzeti zászlók, amelyekből kivágták Rákosi címerét. „Nagy Imrét a kormányba, Rákosit a Dunába!”, „Ez a haza magyar haza, minden orosz menjen haza!”, „Munkás-paraszt gyerekek, együtt megyünk veletek!”, „Szabadságra szavazunk, Kossuth-címert akarunk!”, „Ruszkik haza, ruszkik haza!”, „Aki magyar velünk tart!” – harsogta a tömeg, és az események kora estére gyakorlatilag irányíthatatlanná váltak.

Harca a szovjetekkel

A Parlament előtt Nagy Imre beszélt, a Felvonulási téren ledöntötték Sztálin szobrát. Fejét a Nemzeti Színházhoz vitték, ahol zsákutcát jelző közlekedési táblát akasztottak rá. Nem csak a főváros kapott lángra: a magyar települések 82 százalékában történtek forradalmi megmozdulások 1956 októberében.

Budapesten a rádió székháza előtt a tüntetők követeléseik beolvasását akarták elérni: a rádió ehelyett Gerő Ernő beszédét sugározta, aki elítélte a „nacionalista megmozdulást” és kemény megtorlást ígért. Az épületből valaki a tömegbe lőtt, erre megkezdődött a fegyveres harc: hajnalra a Magyar Rádió a forradalmárok kezén volt. Még 23-án mozgásba lendültek a főváros környékén állomásozó szovjet harckocsik is, amelyekkel azonnal forradalmi csoportok vették fel a harcot.

A legjelentősebbek a Corvin közben, a Baross téren, a Práter utcában, a Tompa utcában, a Tűzoltó utcában, a Széna téren és a Móricz Zsigmond körtéren. Városi gerillaharc alakult ki, a forradalmárok lesből támadták a szovjet csapatokat, amelyek emiatt vaktában lövöldöztek Budapesten. Az ÁVH sortüzekkel válaszolt a tüntetésekre a Parlament előtt és számos vidéki nagyvárosban. Több száz ember halt meg az utcákon.

Úgy tűnt, minden jóra fordul

Nagy Imre végre október 27-én határozta el magát, megalakította kormányát és október 28-án tűzszünetet hirdetett. Ellenforradalom helyett nemzeti demokratikus mozgalomnak minősítette a történteket. Bejelentette a szovjet csapatok kivonását, az ÁVH feloszlatását, a Kossuth-címer visszaállítását, nyugdíj- és fizetésemelést ígért. A leginkább gyűlölt kommunista vezetők a Szovjetunióba távoztak.

A szovjet csapatok 30-án megkezdték a kivonulást Budapestről, Nagy Imre bejelentette, hogy Magyarországon megszűnik az egypártrendszer, újraalakulnak az 1945 utáni demokratikus pártok. Ezek egyetértettek az ország semlegességének deklarálásában, a demokrácia visszaállításában, valamennyien az emberi és polgári szabadságjogok tiszteletben tartása mellett foglaltak állást.

Ezzel párhuzamosan Moszkvában határoztak a magyar forradalom vérbe fojtásáról.

Márai Sándor: Mennyből az angyal (részlet)

És a világ beszél csodáról, / Papok papolnak bátorságról. / Az államférfi parentálja, / Megáldja a szentséges pápa. / És minden rendű népek, rendek / Kérdik, hogy ez mivégre kellett. / Mért nem pusztult ki, ahogy kérték? / Mért nem várta csendben a végét? / Miért, hogy meghasadt az égbolt, / Mert egy nép azt mondta: “Elég volt.”

Nem érti ezt az a sok ember, / Mi áradt itt meg, mint a tenger? / Miért remegtek világrendek? / Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. / De most sokan kérdik: mi történt? / Ki tett itt csontból, húsból törvényt? / És kérdik, egyre többen kérdik, / Hebegve, mert végképp nem értik – / Ők, akik örökségbe kapták: / Ilyen nagy dolog a Szabadság? (…)”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.