Tudomány

Nézd élőben az Atlantis startját!

Ma indítják az amerikai űrsiklóprogram utolsó űrrepülőjét, az Atlantist. Kövesd az interneten élőben az útját!

Július 8-án magyar idő szerint 17:26 perckor elindítják a NASA Cape Canaveral űrkikötőjéből az utolsó amerikai Space Shuttle űrsiklót, az Atlantist. Az STS-135 küldetés fő feladata utánpótlás szállítása a nemzetközi űrállomásra a Raffaello többcélú szállítómodul belsejében.

A tizenkét naposra tervezett repülésen az Atlantis űrrepülő csökkentett létszámú, négyfős személyzete az utánpótlás átrakodásán felül az űrállomás belsejéből segíti az űrállomás személyzetének űrsétáját. Az űrséta során egy tavaly meghibásodott hűtőrendszeri szivattyúmodult helyeznek vissza az űrrepülő rakterébe.

Internetes közvetítésként elsőként a NASA honlapján a NASA TV-t ajánljuk, ami az űrhajósok felszállása óta automatikusan bekapcsol, amint valaki betölti az amerikai űrügynökség kezdőlapját.

Az Universe Today oldalának közvetítésével szintén figyelhető az űrsikló fellövése:



Live Broadcast by Ustream

Az MSNBC amerikai hírcsatorna online tévéadásáról is élőben nyomon követhetők az események:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Azoknak, akik magyarul szeretnék látni, miképpen indítják az utolsó űrsiklót, ajánljuk a Galileo Webcast oldalát, ahol magyar szakkommentátorokkal közvetítik az Atlantis startját. A virtuális stúdió vendége Zsombok Gábor, Vizi Pál Gábor és Tepliczky István lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik