Tech

Milliárdosok húznak hasznot a grönlandi jégolvadásból

Getty Images
Getty Images

Soha nem látott mértékű jégolvadás zajlik Grönlandon. Húsz év alatt 4700 milliárd tonna jég olvadt el a Dánia fennhatósága alá tartozó jeges szigeten, amely már több mint 1,2 centiméterrel emelte meg a világtengerek szintjét. A Föld legnagyobb szigetén végbemenő olvadás kétségtelenül a globális felmelegedés következménye, azonban sokakat nem rettent el a jelenség, inkább a lehetőséget látják benne.

Kapcsolódó
A grönlandi jég olvadása 1,2 centiméterrel emelte meg a globális vízszintet
Az elmúlt húsz évben 4700 milliárd tonna (vagy köbkilométer) jeget veszített el a grönlandi jégtakaró.

Ezek csoportjába tartoznak a világ leggazdagabb emberei, például Jeff Bezos, Michael Bloomberg és Bill Gates, akik kincsvadászat finanszírozásába kezdtek, mely során a zöld átállást biztosító fontos ásványkincsek lelőhelyét keresik. A CNN szerint a milliárdosok által támogatott cégek az elmúlt időszakban helikopterekkel és jeladókkal felszerelve kezdtek ezek után kutatni Grönland nyugati partjainál. A kutatók szerint a grönlandi Disko-sziget és a Nuussuaq-félsziget hegyeinek és völgyeinek felszíne alatt elegendő ásványi anyag bújhat meg, amely többszáz millió elektromos autó, és akkumulátor előállítását tenné lehetővé.

Olyan helyek után kutatunk, amelyek ha becsléseink igaznak bizonyulnak, a világ legjelentősebb nikkel- és kobaltlelőhelyei lesznek

– mondta Kurt House, a Kobold Metals vezérigazgatója. A milliárdosok komoly pénzeket fektettek a vállalat expedíciójába, valamint az azzal együttműködő Bluejay Miningba is. A portál szerint az Északi-sarkvidék eltűnő jege egyedülállóan mutat rá a világ kettősségére, vagyis, hogy a klímaváltozás jelei erre a területre hatnak ki napjainkban a legjobban, mégis fontos az innen származó ásványkincsek kitermelése a zöld átálláshoz.

A két vállalat által delegált harminc fős csoport talajmintákat vesz, drónokkal és jeladókkal felszerelt helikopterekkel repülnek, hogy megmérjék a felszín alatti elektromágneses teret, és feltérképezzék az alatta lévő kőzetrétegeket. Az adatokat mesterséges intelligencia segítségével elemzik, hogy már jövő nyáron pontosan meghatározzák, hol kell fúrni.

Kapcsolódó
Egy maroknyi részvényes kezében van az emberiség sorsa
Mindössze tíz gazdasági szereplőtől függ az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikere.

Bo Møller Stensgaard, a Bluejay Mining vezérigazgatója szerint aggasztó a klímaváltozás jeleit látni, de az ezáltal végbemenő változások sokkal könnyebbé tették az ásványkincsek feltárását és kitermelését. A dán és grönlandi földtani intézet szerint Grönland a szén, a réz, az arany, a ritkaföldfémek és a cink tekintetében is fontos lelőhely lehet. A grönlandi kormány a hivatal szerint több erőforrás-felmérést is végzett a területen, és úgy határozott, a kitermelés hozzájárulhat az ország nemzetgazdaságának diverzifikálásához, így támogatja az akciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik