Tech

Katona sem kell az újgenerációs izraeli tankba

Izrael védelmi minisztériuma
Izrael védelmi minisztériuma

Vezető nélküli, távirányítású tankszerű katonai eszközt mutatott be Izrael védelmi minisztériuma. A számos izraeli fegyvergyártó cég közreműködéséből létrejött Medium Robotic Combat Vehicle (M-RCV) elnevezésű eszközt az elkövetkezendő időszakban kezdi el tesztelni a védelmi minisztérium.

Az M-RCV egy halálos fegyverzet, ami mindenféle terepviszonyok között elboldogul – legalábbis ezt állítja az izraeli védelmi tárca. Tájékoztatásuk szerint a gép nappal és éjszaka is bevethető, ráadásul minden időjárási körülményhez képes alkalmazkodni, írja a hvg.

Magához a tank vezetéséhez katonára sincs szükség, minimális operátori beavatkozást igényel csupán a gép, azt is a távolból.

A párizsi Eurosatory védelmi kiállításon lezajlott bemutatón hangsúlyozták, számos élvonalbeli technológiával szerelték fel az eszközt. Többek között páncéltörő rakétaindítóval, valamint drónok szállítására és fogadására képes megoldással is bír a gép, amellett, hogy kiválóan manőverezik. A minisztérium által kiadott videón jól látszik a tank modern fegyverzete, és az is, ahogy az M-RCV egy robotkar segítségével elindít egy pilóta nélküli felderítő eszközt (UAV).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik