Tech europoli

A kormány megvárja Brüsszelt a Facebook-szabályozással

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Az átláthatóságot és a jogállamot kell számon kérni a techóriásokon, amelyek egy jelenleg ellenőrizhetetlen pszeudo-jogrendszert igyekeznek kiépíteni – mondta az igazságügyi miniszter a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán kedden közvetített beszélgetésen az MTI szerint. Varga Judit úgy fogalmazott, „ha nem tudjuk mi uralni a techóriások cselekedeteit, akkor ők fogják uralni a mi életünket”. Szerinte a techcégek úgy hivatkoznak közösségi elveikre, hogy azokról nem lehet tudni, miként fogadták el és kényszerítették a fogyasztókra, továbbá azok megfeleltethetőek-e a jogállami elveknek.

A miniszter beszélt arról is: konzervatív beállítottságúként nem érzett késztetést arra, hogy a közösségi platformokon minden nap megszólaljon, de a liberális és baloldali ellenfelei olyan aktívan használják ezeket a felületeket, hogy nem akar lemaradni. A techóriások mindenkit hozzászoktatnak „ehhez a szerhez”, hogy aztán rajta keresztül tudják befolyásolni társadalmak véleményét – tette hozzá.

Az igazságügyi miniszter szerint ugyanakkor aggasztó, hogy a Facebook milyen módon próbálja csökkenteni a politikai tartalmat a felületein, és kíváncsi arra, hogyan biztosítják majd ezalatt az egyenlő elbánást és a kettős mérce kizárását.

Varga elmondta még, hogy Magyarország a közösségi média szabályozásával megvárja a készülő uniós szabályozást, és csak utána dolgozza ki a terület hazai szabályait. Varga Judit úgy vélekedett, jó az az irány, amelyet az Európai Bizottság képvisel az általános jogállamisági garanciákról, jogorvoslati eljárásokról és a joghatóság létrehozásáról.

Varga Judit még januárban közölte, hogy az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról, hogy törvényesen, átláthatóan és ellenőrizhetően működjenek. További részletek azonban akkor nem derültek ki.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik