Tech az élet nagy kérdései

Miért csak hideg vízzel mosnak a japánok?

A japánokkal kapcsolatos egyik leggyakoribb sztereotípia, hogy imádják a technológiát, még a vécéjük is többet tud, mint az átlagos nyugati ember okostelefonja. Ezzel szemben a japán mosógépeknek jellemzően kevés a válaszható programja, már ha van egyáltalán ilyen funkció a készülékeken, és alapvetően csak hideg vízzel működnek. Mi lehet ennek az oka?

Általánosságban elmondható, hogy a mai mosógépek bonyolult funkciórendszerrel bírnak, az embernek pedig nem árt alaposan tanulmányoznia a használati utasítást, ha meg akarja óvni a ruháit.

Japánban azonban más a helyzet, a legtöbb helyi mosógép, azaz szentaki magától dönti el, miként érdemes dolgoznia. Amikor az ember megnyomja az indítást, a háztartási eszköz felméri, hogy mi forog a dobban, és ez alapján választja ki a szükséges funkciót. A japánok tehát ezen a téren is szeretik az okos megoldásokat, mégis van valami, az európaiak számára érthetetlen mozzanat a helyiek mosási szokásaiban:

a japánok ugyanis jellemzően hideg, nagyon hideg vízzel mosnak.

Egy 2018-as felmérés alapján míg egy átlagos európai 40, egy amerikai pedig 32, addig egy japán mindössze 5 Celsius-fokos vízzel szokta tisztítani a ruháit.

Kép: Getty Images

A legtöbb szentakin nem is állítható a mosás hőmérséklete. Bár sok modell esetében megoldható, hogy egy csapról meleg vizet engedjenek bele, és bizonyos gyártók már a japán piacra is készítenek meleg vizes mosógépeket, ezek a készülékek továbbra sem számítanak elterjedtnek.

Pontosan nehéz megmondani, hogy a japánok miért ragaszkodnak ennyire a hideg vízhez. Sokan úgy vélik, hogy a melegebb mosás mellőzésével pénzt spórolhatnak – úgy tűnik, az anyagi megfontolás valóban fontos az országban, hiszen egyre több mosógép képes újrahasznosítani a fürdővizet.

Napjainkban ugyan már számos mosógép és mosószer alacsony hőfokon is hatékonyan tisztít, ha az ember nem ilyeneket használ, a ruhákon megmaradhatnak a szennyeződések. Éppen ezért a japánoknak sok esetben több mosószert kell alkalmazniuk, hagyományuk tehát nem mindig tekinthető környezetbarátnak. Egy másik magyarázat a japánok furcsa szokására az, hogy a hideg mosás valamivel kevésbé roncsolja a ruhákat, mint a forró víz.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik