Tech

Atommeghajtású rakétával indítanák be az űrgazdaságot

A Pentagon szeretné gazdaságosan mozgatni a különböző szállítmányait a Föld és a Hold között, ezért azzal bízta meg a DARPA-t (az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegét), hogy fejlesszen egy atommeghajtású rakétát, amivel sokkal olcsóbb lenne világűrben rakományt mozgatni. Ezen kívül arra is jó, hogy nagyobb mennyiségű, nehezebb eszközöket küldjenek a kísérőnkre gyakrabban, mint amire most lehetőségük van – írja a Futurism.

Kép: NASA

A cél alapvetően az, hogy az amerikaiak előbb odaérjenek a ciszlunáris pályára, vagyis a Föld és a Hold közé, és megelőzzék Kínát. A rakétát úgy hívják majd, hogy Demonstrációs Rakéta Gyors Ciszlunáris Műveletekhez (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations, DRACO), és egy kicsi atomreaktor forrósítaná fel annyira benne a hajtóanyagot, hogy megfelelő sebességre fel tudja gyorsítani az eszközt, és megfelelő hajtóerőt biztosítson. Persze nem ahhoz, hogy a rakéta elhagyja a Föld légkörét, ehhez nem nyújt elegendő löketet egy ilyen rendszer.

A cél az lesz, hogy az eszköz beindítsa a ciszlunáris gazdaságot, tehát már a Föld-Hold közötti területen tudják mozgatni a rakományt és az árukat.

Vagy a fegyvereket és a kémműholdakat, ha arra kerül a sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik