Tech koronavírus

Hátborzongató videón a koronavírus miatt kihalt Vuhan

Az ABC drónvideóján jól látszik, milyen szellemváros lett az egyébként zsúfolt, nyüzsgő, 11 millió lakosú kínai városból, Vuhanból, miután a koronavírus miatt karantént jelentettek be körülötte. Az emberek nemcsak a városon kívül nem merészkednek, de az utcára sem igazán mennek ki, gyalogosforgalom gyakorlatilag nincs, és autó is csak elvétve látható az utcákon.

A karantén január 23-án kezdődött, ekkor jelentette be a kínai kormány, hogy a légi közlekedést, a vonatokat és minden tömegközlekedést leállít, hogy megállítsa a vírus terjedését. Január 26-án a privát autóközlekedést is megtiltották, az ellátmányokat, kórházi eszközöket szállító kocsik maradhatnak csak az utakon.

Ez a legnagyobb karantén az emberiség történelmében eddig.

A vuhani karantén bejelentése után nem sokkal további 15 várost is lezártak a környéken, így összesen 45 millió embert érint a kijárási tilalom.

A koronavírus hivatalosan több mint húszezer embert betegített már meg, de sok hírportál úgy tudja, a valós megbetegedések száma sokkal magasabb is lehet, csak a kínai kormány nem vallja be a nyilvánosság előtt. Egyelőre annyi biztos, hogy a 2019-nCov vírus a tengeri ételeket áruló vuhani piacon fertőzött meg először embereket.

Kiemeltkép: NICOLAS ASFOURI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik