Tech

Ezért éri meg időskorban is mobiljátékozni

Az előrejelzések alapján 2030-ra 19 százalékról 25-re emelkedik a 65 év felettiek aránya a magyar lakosságban. Az öregedés és a vele együtt járó élettani folyamatok egyre több embert érintenek, a kutatások szerint azonban nagy lehetőségek rejlenek a mobil- és videojátékokban, amelyek fejleszthetik az idősek kognitív képességeit, és csökkenthetik a magányosság érzését.

Sokak számára meglepő lehet, hogy az idősek mennyire nyitottak az újdonságokra. Hazánkban a 60 pluszos korcsoportban az internethasználat 44 százalék körül mozog, és egyre nő. Az idősebbek leginkább a családdal, ismerősökkel való kapcsolattartásra, valamint információszerzésre használják a világhálót, de egyéb módon is érdemes lehet kihasználni a technika adta lehetőségeket.

Egy friss tanulmány szerint több új dolog egyszerre történő megtanulása növeli az idősebbek kognitív képességeit. Egy amerikai vizsgálatban másfél hónap alatt több új képességet, így idegen nyelvet és fotózást kellett elsajátítaniuk az időseknek. A tanulás hatására a résztvevők kognitív képességei már rövid időn belül jelentősen javultak.

Kép: iStock

Az idős emberek kognitív fittségére szintén jótékony hatással lehetnek az akár mobilon is elérhető játékok. Kiderült, ezek is segíthetnek az idősebb generáció fizikai és mentális egészségének megőrzésében. Ebben a felmérésben 140 idős, 77 éves átlagéletkorú embert kérdeztek arról, játszanak-e videojátékokkal.

Azok, akik rendszeresen vagy alkalmanként játszottak (35 százalék), pozitívabb életszemlélettel és erősebb szociális képességekkel rendelkeztek, mint akik sosem játszanak.

Utóbbi csoport körében jelentősebb volt a depresszió, és gyakrabban tapasztaltak negatív érzelmeket.

A Doro svéd telefongyártó tippjei időseknek a következők:

●     sudoku

●     kirakós játék

●     kártyajátékok, kvízjátékok

●     sakk

●     hogyan rajzoljunk?

●     online színezők

●     képszerkesztők

●     tanuljunk nyelvet!

●     repülőgép szimulátor

Az idősek számára számos ingyenes és hasznos alkalmazás érhető el, melyet ismerőseik segítségével könnyen telepíthetnek okostelefonjukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik