Tech

Újabb botrány várható a választásokkal kapcsolatban

A The New York Times és a The Guardian még 2018 márciusában tárta fel, hogy a Donald Trump kampányának dolgozó egyik adatlabor, a Cambridge Analytica (CA) 87 millió Facebook-felhasználó adataiból készített profilelemzést, ami a közösségi oldal renoméjának egyáltalán nem tett jót.

A The Guardian friss cikke szerint az ügy azonban ennél messzebbre nyúlik, a háttérben egy nagyon alaposan kiépített rendszer húzódhat. Egy szivárogtató (aki vélhetően a Cambridge Analytica egykori dolgozója) több tízezer olyan dokumentum nyilvánosságra hozását ígéri, amik az elemzőcég belső működését tárják fel.

Hogyan választhattak elnökké egy levitézlett, rasszista celebet? Hát így
Hogy miért nem, és mennyire nem, azt a Netflix új dokuja segít megérteni még úgy is, hogy az elsősorban Trump és a Brexit sikeréről szól. A módszerek ugyanis pontosan ugyanazok. The Great Hack kritika.

A forrás állítása szerint a több mint 100 ezer dokumentum részletesen leírja, milyen globális infrastruktúra épült ki a választók befolyásolásának érdekében, a Cambridge Analytica 68 országban tevékenykedhetett. A dokumentumok a következő hónap során fokozatosan kerülnek nyilvánosságra, írta bejegyzésében az újévkor felbukkant HindsightFiles nevű rejtélyes Twitter-fiók, aki első körben a malajziai, kenyai és brazíliai választásokkal kapcsolatos információkhoz kapcsolódó információkat osztott meg.

A szivárogtató vélhetően Brittany Kaiser exdolgozó lehet, aki a Netflix The Great Hack dokumentumfilmjében is szerepelt. Kaiser már korábban is beszélt arról, hogy a Facebook adatkezelési botránya csak egy szelete annak a jóval nagyobb, globális rendszernek, amiben a választók befolyásolása érdekében kormányok, hírszerzők és politikai kampánycsapatok is együttműködtek.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik