Tech mobilteszt

Xiaomi Mi A3: normális okostelefon, méghozzá 60 000 Ft alatt

A tavalyi év nagy slágere volt a Xiaomi Mi A2, ami középkategóriás teljesítményt nyújtott bőven megfizethető áron. Az akkori palettába még befért egy Lite verzió is, ami az Mi A3 esetében már elképzelhetetlen, mivel a mobil elcsúszott a belépőszint felé. Alapvetően egy jó felépítésű, szépen kidolgozott mobilról van szó, viszont a 720p+ kijelzőt azért nehéz feldolgozni. Viszont az árazás több mint baráti, 52 000 forinttól indul, de a drágábbik kiadást is megkapjuk 57 000-ért.

Az A széria azt jelenti a Xiaominál, hogy Android One rendszert kap a telefon, ami kihat a megjelenésre is. Ez a sorozat mindig olcsónak számított, de már az első ide tartozó készülék is kimagaslott az átlagból a vékonyságával, amivel – némi túlzással élve – dizájnnagykövet lett. Aztán jött az A2, gyönyörű lekerekített kijelzővel, ami a megjelenésekor még nem volt megszokott az alacsonyan árazott kütyük esetében.

Most pedig itt a Xiaomi Mi A3, ami újfent pofásra sikeredett. Bár elöl semmi extra, de a hátoldala nagyon szép lett: csillogó, anodizált hatású fém, ami bitang jól néz ki. A három kamera elhelyezése is ízléses, nem bántja a szemet. A készülék bal oldalán csak egy SIM tálca kapott helyet, a jobbon pedig a szokásos bekapcsoló- és hangerőszabályzó gombokat találjuk. Felülre egy jack csatlakozó és infra került, alul pedig egy Type-C szabványú, gyorstöltésre alkalmas portot és a mikrofon/hangszóró rácsát láthatjuk.

A telefon dobozában a készüléken kívül találunk még egy SIM tűt, egy töltőkábelt, egy gyorstöltős hálózati adaptert, sőt még egy szilikon tokot is. A mobil kifogástalanul van összeszerelve, és az anyaghasználatra sem lehet panaszkodni. Az alsó káva egy picit ugyan vastag lett, de annyi baj legyen.

Hajtsuk meg!

Hardver szempontjából egy alsó-középkategóriás mobilt kapunk: Qualcomm Snapdragon 665 processzor, 4 GB RAM, és választhatunk a 64 vagy 128 GB háttértárral szerelt verzió között, amik Micro SD kártyával akár 256 GB-ig is bővíthetők. Az Android 9-es rendszer megfelelően gyors a telefonon, az elavulástól pedig nem kell tartanunk az Android One-nak köszönhetően, ami elsőnek kapja meg a Google összes frissítését. A menüben ugyan belefutottunk nem várt akadásokba, de az alkalmazások használata közben semmi ilyet nem tapasztaltunk. Megfelelően gyorsan töltött be minden, a játékok sem szaggatak, és

az Antutuval mért 137 000-es pontszámot is reálisnak érezzük.

A készülék leggyengébb pontja a kijelző, aminek a felbontása mindössze 720p, ami konkrétan 720×1520 pixelt jelent. Ennél a méretnél közelről már látszódnak a képpontok, ami némileg ront az összképen. A mindennapi használatot ez ugyan egyáltalán nem befolyásolja, de csak jobb lett volna egy FHD+ felbontású megjelenítő. A színei viszont szépek, kontrasztosak, még videókat nézni sem volt rossz vele.

Fotó: RendeljKínait

Kamerából összesen négyet találunk a telefonon. A hátoldalán a főegység 48 MP-es, a segédoptikák pedig 8 és 2 MP-esek. Egy magastátrai nyaralásra vittük magunkkal a készüléket, és nem csalódtunk a képességeiben – a színek visszaadásán például egyenesen meglepődtünk. Tipikusan az a készülék, amivel remek képeket lehet lőni, anélkül, hogy sokat szenvednénk a beállításokkal. A túráink során nem volt sok idő kattintgatni, így még a fókusszal is csak ímmel-ámmal törődtünk, mégis nagyon jó fotók készültek. Persze ahhoz képest, hogy egy meglehetősen olcsó készülékről beszélünk. A selfie kamera ugyanakkor 32 MP-es, ettől nem estünk hasra, de ezzel is elfogadható képek készültek.

Videózni 4K-ban is lehet, és ezen a fronton szintén jól teljesít a mobil. A hegy tetején lévő színeket tökéletesen átadja, sőt még a hangulat is abszolút átjön. 0,6x, 1x, és 2x látószögekkel operálhatunk, ebből a széles variáns elég impresszív, de a sima egyszeressel is jók lettek a videók. Természetesen a készülék time-lapse és lassított felvételek készítésére is képes, amiket szintén testreszabhatunk.

Kommunikációs téren is elégedettek vagyunk Xiaomi Mi A3-mal: használat közben végig tökéletes jelszintünk volt, jól hallottuk a hívókat, és ők is minket. A Wi-Fit 2,4 és 5 Ghz-en is kezeli, talán egy leheletnyivel gyengébben fogja a jelet, mint az átlag, de alapvetően erről sem tudunk rosszat mondani. A GPS még a téglaépítésű házban is 7 méteres pontossággal fixen be tudta lőni a pozíciónkat, a szabadban pedig ez lecsökkent 4 méterre. Természetesen Bluetooth 5.0-val is felvértezték, és a sokszor nélkülözött B20 frekvenciasávot is képes használni a telefon, így

az ország egész területén elérhető vele a 4G szolgáltatás.

Az ujjlenyomat-olvasót a kijelzőbe építették, ami szép és praktikus, de a feloldás relatív hosszú időbe telik, és csak az esetek 80 százalékában sikerül. Akkumulátorként egy 4030 mAh-s telepet kapunk, amivel másfél napot simán kibír a telefon, még intenzív használat mellett is. Ha nem nyúzzuk annyira, még a két nap is bőven benne van. Tölteni maximum 18W-tal lehet, ami gyakorlatban azt jelentette, hogy másfél óra alatt tudtuk nulláról maximumra tornázni az aksi töltöttségét.

Összegzés

A Xiaomi Mi A3 egy jó kis készülék, bár vitathatatlanul vannak hibái. A 720p-s képernyő elavult, az ujjlenyomat-olvasó pedig lassú, de ezekkel együtt lehet élni. Viszont nagyon pofás a telefon, gyors, ráadásul remek képeket és videókat készít. Emellé még olcsó is, tehát tiszta szívvel tudjuk ajánlani. Az EU Priority Line (DPD) szállítás ingyenes rá, és még áfa- és vámmentes is. Így az olcsóbbik, 4/64 GB-os készülék csak 52 000 forintba kerül, míg a drágább, 4/128GB-os nagytesóért 57 000 forintot kérnek el.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik