Tech

Agyával irányít számítógépet egy majom

Elon Musk Neuralink nevű vállalkozásáról eddig nem sokat lehetett tudni, nagyjából csak annyit, hogy ultraszéles sávszélességű agy-számítógép interfészeket akar létrehozni, vagyis azt akarja elérni, hogy csakis az agyunkkal irányíthassunk gépeket. Most egy óriási lépést tettek efelé: kifejlesztették a technológiát, amivel tényleg lehetséges is lehet, legalább is ezt mondta tegnap Elon Musk és a Neuralink elnöke, Max Hodak egy sajtótájékoztatón, írja a Mashable.

A terv az volt, hogy eleinte orvosi felhasználásra gyártanak interfészeket, de később lehetővé teszik, hogy az emberi agy szimbiózisban éljen a mesterséges intelligenciával. Már 2018 szeptemberében pedzegették, hogy pár hónapon belül fontos bejelentenivalójuk lesz, úgy tűnik, most jutottak el a kutatás azon szakaszába, hogy nyilvánosságra is merik hozni, amin dolgoztak.

A mostani bejelentés nagyjából annyiról szólt, hogy Musk vállalata képes volt létrehozni

olyan elektródákkal borított finom szálat, amelyet aztán egy robotsebész bele tud szőni az emberi agyba,

a neuronok és szinapszisok mellé. A szálak ezután rögzítik, majd átadják a kapott információt egy N1 nevű apró érzékelőnek.

A sajtótájékoztató utáni kérdezz-feleleken elmondták, hogy a kutatások odáig jutottak: egy majom is tudott már számítógépet irányítani.

Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

A bejelentés egyébként nagyjából háromnegyed órát csúszott, és folyamatos technológiai bakikkal volt tűzdelt (ígéretes egy emberi agy – mesterséges intelligencia párosítását magára vállaló cégtől), a Bloomberg közben nyilvánosságra hozta, hogy a Neuralink már korábban sikeresen végrehajtott kísérleteket patkányokon is, amelyeknek sikerült az idegi impulzusait felfogni, és továbbítani egy gépre.

Hodak elmondta, hogy remélik, az első klinikai kísérletek már 2020-ban elkezdődhetnek, gerincsérült embereket akarnak megtanítani egy okostelefonon kurzor mozgatására.

Musk persze arról beszélt, hogy csak akkor van esélyünk túlélni a mesterséges intelligencia forradalmát, ha

eggyé válunk, beleolvadunk a gépekbe,

vagy legalább is a programjukba – meglátjuk, hogy a híresen nagyot mondó techzseni végül mennyire lesz képes véghez vinni a technológia fejlesztését. Hasonló kutatások ugyanis már zajlanak jó ideje, nemrég mi is beszámoltunk egyről, ami robotkezet akar mozgattatni a betegekkel, de mindegyik nagyjából egy szinten tart. Muské a majomkísérletekkel egy kicsit ígéretesebbnek tűnik, de könnyen lehet, hogy ezúttal is csak drámai túlzásokról van inkább szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik