Tech

És az megvan, hogy a Huawei hirdetést csinált a telefonjai zárolt képernyőjéből?

Aki Huawei vagy Honor márkájú telefonnal rendelkezik, az a mai nap folyamán érdekes dologgal szembesülhetett: konkrétan reklámmá alakult a készülékek zárolt képernyője. Én is tapasztaltam egy Huawei P20 Pro mobilon, más magyar felhasználók is jelezték, illetve a Reddit is tele van olyan posztokkal, amik arról szólnak, hogy a cég mobiljainak lezárt képernyőjén olyan háttérkép jelent meg, ami a Booking.com-ot hirdette, ráadásul egyes készülékek kijelzőjének legalján még egy link is megjelent, ami a szállásfoglaló alkalmazás ajánlataira vezetett.

Balra egy Mate 20 Pro, jobbra egy P8 Lite zárolt képernyője a hirdetésekkel. Fotó: 24.hu

Részemről egyáltalán nem rémlik, hogy valaha engedélyeztem volna ilyen lehetőséget a telefonomon (habár biztosan nem állítom, hogy nem), és egyelőre az sem világos, hogy mindennek van-e köze ahhoz, hogy a készülékemen megtalálható a Booking.com hivatalos applikációja – aminek elméletben nincs hozzáférése a telefonon megjelenő háttérképekhez. Ami viszont jó hír, hogy a meglehetősen megkérdőjelezhető megoldás kikapcsolható, ugyanis az eddigi információk alapján a reklám csak azoknál bukkan fel, akik bekapcsolták a Magazin feloldás névre keresztelt funkciót – ez egy olyan lehetőség, ami véletlenszerűen változtatja a lezárt képernyő hátterét.

El lehet tüntetni

Ha valaki szintén találkozott a Booking.com hirdetésével, és a jövőben nem szeretné látni, annak nem kell mást tenni, mint elindítani a Beállítások appot, azon belül kiválasztani a Főképernyő és háttér opciót, következő lépésként rábökni a Magazin feloldás lehetőségre, majd egyszerűen kikapcsolni a funkciót.

Zárolt képernyő, amit felhúzva ott a link a Booking.com ajánlataira. Fotó: 24.hu

Androidon korábban volt rá példa, hogy ingyenes alkalmazások reklámokat helyeztek ki a zárolt képernyőre, ugyanakkor a Google 2017 decemberében bannolni kezdte azokat az appokat, amik ezzel a megoldással éltek. A Booking.com-os háttérképekről kérdeztük a Huawei hazai képviseletét is, válaszaikkal bővíteni fogjuk a cikkünket.

A váratlanul felbukkanó hirdetések érthető módon jó pár felhasználót felbosszantottak, ami a Huaweinek semmiképpen nem jó hír, főleg mostanában, hiszen néhány hete Donald Trump fekete listára tette a kínai vállalatot, aminek eredményeként többek közt a Google, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is felfüggesztette üzleti kapcsolatát a céggel. Ez azt is jelenti, hogy a Huawei elvesztette az Android-licenceket, ami miatt nagy zavar támadt a felhasználók körében azzal kapcsolatban, hogy kapnak-e még frissítéseket a már megvásárolt mobiljukra, és hogy érdemes-e még a jövőben Huawei készüléket vásárolniuk. Erről korábban bővebben is írtunk.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik