Tech

Elon Musk mellett még két csodagyereket nevelt fel a 71 éves szupermodell

Az a terve, hogy legalább 96 éves koráig dolgozik, 3 csodagyereket nevelt, akiket már nyolcévesen munkába terelt, gyerekkorában elveszett városok után kutatott a Kalahári-sivatagban, és 70 évesen indult be igazán a modellkarrierje. Maye Muskra nem lehet mondani, hogy úgy csinálja a dolgokat, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, mégis elképesztően sikeres, szuperanyának szokták hívni, és ő az első olyan idősebb szupermodell, aki köszöni szépen, botox nélkül is a legnagyobb újságok címlapján szerepel. Elon Musk anyja a 2019-es Brain Bart zárta előadásával, ekkor beszélgethettünk vele.

Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy nem egy, nem kettő, hanem egyenesen három extrém sikeres, a saját területén igazi celebnek számító gyereket nevelt fel. Kris Jenner mellett talán Maye Muskról tudunk egyedül hasonlót elmondani, azzal a különbséggel, hogy a Musk-gyerekek tényleg le is tettek valamit az asztalra: Elon a Tesla és a SpaceX tulajdonosa, megreformálja az elektromos autók piacát és az űrutazást is, Tosca saját streaming platformot indított, amelyen romantikus filmek és sorozatok futnak, Kimbal pedig gyakorlatilag meg akarja menteni a világot, több vállalkozást vezet a környezettudatos, fenntartható gazdálkodás témájában.

A 71 éves szupermodell

Maye maga sem panaszkodhat: sikeres dietetikus karrierje után a modellmunkái is megszaporodtak, ma már a legnagyobb márkák keresik fel, és a világot járja inspirációs beszédeket tartva. A Brain Baron is ő zárta a második napot, és ezzel az egész fesztivált: a szervezők szuperanyu szerepében faggatták arról, hogyan nevelt három ilyen különleges gyereket, és hogyan sikerült 70 évesen a karrierje csúcsára érni. Maye ugyanis az idén 71 éves, de a belőle áradó energia alapján nem mondaná meg az ember, hogy nagymamakorban van, és 11 unokát pátyolgat, ha éppen nem dolgozik.

Fotó: Brain Bar

„Fiatalon és bután pont ideális gyereket vállalni” – válaszolta az előadása után tartott sajtóbeszélgetésen arra a kérdésre, mit tanácsolna azoknak a nőknek, akik gyereket és karriert is szeretnének maguknak. „Akkor még nem tudtam, hogy komoly karrierem lesz. Ám ha anya akarsz lenni, megéri bevállalni, még akkor is, ha pénzügyileg kicsit vissza kell fognod magad.”

Maye Musk mindent tud arról, hogy milyen szegényen élni: felnőtt élete egy jelentős részében pontosan ki kellett számolnia, hogyan kerül étel az asztalra a három gyerekének. Harmincegy éves volt, amikor hosszú tépelődés után kilépett boldogtalan házasságából (bár volt férje nevét azért megtartotta), így egyedülálló anyaként nevelte három gyerekét, és közben dietetikusként dolgozott, valamint modellkedett.

Amikor Elon 17 éves lett, a család visszaköltözött Dél-Afrikából Maye szülőföldjére, Kanadába, leginkább azért, mert Elon kitalálta: menni szeretne, és a többi gyerek követni akarta. Itt viszont komoly anyagi gondokkal küzdöttek, a főállásban dietetikusként dolgozó Maye-nek úgy kellett zsonglőrködnie a pénzzel:

Az egyik vendégemnek saját hentese volt, megkértem, hogy ne fizessen, inkább hozzon minden tanácsadás után egy kis húst nekem és a gyerekeknek. Megkaptam a steaket, négy részre vágtam, és egy hónapig minden héten egyszer steaket vacsoráztunk

– mondta az előadásában. „Ezen kívül egy héten egyszer még volt hús az asztalon, de sokszor vásároltam szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, babféléket, konzerv élelmiszert. Mindig figyeltem arra, hogy egészségesen egyenek a gyerekek, és egyébként is, az emberek túl sok húst fogyasztanak, nem is baj, hogy nem jutottunk hozzá annyiszor.” Mindezt úgy sorolta, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy fizetség helyett húst kapott a vendégeitől, és minden mást hasonló lelkesedéssel mesél – úgy tűnik, számára a legkeményebb időszakok is csak megoldandó problémát jelentettek, nem nehézséget.

Fotó: Brain Bar

Kincskeresés a Kalahári-sivatagban a nyári szünetben

Maye és a gyerekek egy önkormányzati lakásban éltek Kanadában, és csak akkor kezdtek el kicsit jobban élni, amikor Elon és Kimbal startupja, a Zip2 sikeres lett a Szilícium-völgyben. A startup eladása után a gyerekektől saját kocsit és lakást kapott New York egyik legdrágább környékén.

Mindenki azt szokta kérdezni, milyen érzés volt önkormányzati lakásban élni. Mindig azt szoktam mondani, hogy még mindig jobb, mint a sivatagban, hálózsákban aludni a csillagok alatt, és attól félni, hogy éjszaka a hiénák lerágják az arcomat.

– mesélte előadásán, utalva arra, hogy elég kalandos gyerekkora volt: a szülei minden nyáron a Kalahári-sivatagba jártak vele és négy testvérével elveszett városokat kutatni. „Nem volt rossz élmény az sem, viszont irigyeltem az iskolatársaimat, akik a Kalahári helyett a strandra mehettek. De nem is volt sok barátom közülük, elég kocka voltam az iskolában.”

Fotó: Brain Bar

Maye Musk elhivatottságát az is bizonyítja, hogy amikor kitalálta, dietetikus akar lenni, az egyetem, ami élelmiszertudományi képzést adott Dél-Afrikában, afrikaans nyelven tanított csak. Egyértelmű: először megtanulta a nyelvet. Azóta szerzett két mesterdiplomát is.

Amikor Kanadába költözött, öt helyen dolgozott egyszerre, ezt a kitartását valószínűleg édesanyjától örökölte. „Anyám 96 éves koráig dolgozott, én is hasonlóképp tervezem” – mondta. Kanadában kezdte el felfedezni a média hatalmát is: tévékben, rádiókban népszerűsítette magát, hírleveleket küldött. A közösségi médiát először önfényezésnek gondolta, és nem értett hozzá, de ma már rájött, hogy szüksége van rá. „A közösségi média a legjobb dolog a világon” – mondta a 24.hu-nak.

„Eleinte nem tudtam, hogy mekkora ereje lehet. Hiszen másról sem szól, minthogy magadról kell beszélned folyamatosan. Az első évben, amikor elkezdtem használni, még nem tudtam, mit csinálok, később ezen keresztül szereztem a sajtófelelősömet, az ügynökömet, a stylistomat, mindenkit. Most már nagyon megszerettem, de elég sokan próbálnak rávenni arra, hogy töltsek fel természetesebb képeket magamról. Természeteset? Minek? A divat nem erről szól.”

Kérdésünkre, hogy ő maga menedzseli-e az összes közösségimédia-oldalát, azt mondta, hogy van erre egy szakértője, de ekkor megszólalt maga a szakértő, és elmondta, hogy Maye töltöget fel mindent, ő csak tanácsokat ad neki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maye Musk (@mayemusk) által megosztott bejegyzés, Máj 30., 2019, időpont: 5:28 (PDT időzóna szerint)

Hat éves vagy, vállalj felelősséget magadért!

A 71 éves korában csúcsformában lévő modell egyébként a közösségi médiáról azt is gondolja, hogy rengeteg lehetőséget nyitott a szakmában, és egy tökéletes csatorna arra, hogy a fiatal modellek a kezükbe vegyék a saját karrierjüket. Jó dolognak tartja, hogy 70 évesen a Covergirl címlapján szerepelhetett, és azt is, hogy mindehhez nem volt szüksége sem botoxra, sem plasztikai műtétekre.

„Elsősorban persze azért csinálom, mert jól érzem magam, de ugyanakkor meglepő is, hogy 71 évesen még mindig modellkedem. Nem azért kezdtem bele, hogy bárkit is inspiráljak, de sokan mondják, hogy emiatt nem félnek az öregedéstől. Amikor fiatal lányokkal dolgozom, 20-22 évesekkel, azt gondolják, hogy közel a karrierjük vége, erre mindig azt mondom: de hát én is itt vagyok, veletek modellkedem” – mondta.

Maye-t legtöbben lenyűgöző élete ellenére is inkább a gyerekeiről és a gyereknevelési módszereiről kérdezték. Mindenki tudni akarta, hogy lehet megadni az alapokat ahhoz, hogy valakiből olyan felnőttek legyenek, mint Elon, Kimbal és Tosaca, Maye-nek pedig valóban elég komoly elvei vannak. Ő maga is dolgozott nyolcéves korában a szülei vállalkozásában (kemény 5 centes órabérért), és amikor Kanadába költözött, és otthonában fogadta az étrendtanácsadásra érkező vendégeit, az ő gyerekeinek is be kellett segíteniük a munkában.

Fotó: Brain Bar

„Nem voltak nagy álmodozók, de mindegyiküknek megvolt a saját érdeklődési köre, és hagytam, hogy kibontakozzanak. Örültem például, hogy Kimbal szeret főzni, én nem tudok – az ember nem lehet jó mindenben!” – mondta. Őt is arra nevelték a szülei, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért, és legyen mindig kedves, ugyanezt próbálta átadni a gyerekeinek, és most az unokáinak.

„Ahogy az Államokban vagyok, rögtön megyek vigyázni az unokáimra. A hatévesek például mindig mondják, hogy kérem és köszönöm, de néha rájuk kell szólnom. Legutóbb amikor vigyáztam rájuk, megkértek, hogy hozzak nekik egy pohár vizet. Megmondtam, hogy majd te hozol szépen magadnak, nem állok fel miattad. Hatéves vagy, ideje, hogy felelősséget vállalj magadért!” – mondta nevetve.

Maye nem tervezi, hogy lelassít a közeljövőben, talán innen örökölték a gyerekei is az elképesztő munkabírásukat és terhelhetőségüket. A 71 éves szuperanyu a szabadidejét a családjával tölti, de nagyon fontosnak tartja, hogy aktív maradjon még nagyon sokáig – egész egyszerűen azért, mert ezt élvezi. „Soha nem fárad el?” – kérdeztük tőle, mire inkább a huszonéves sajtósa válaszolt: „Én igen. De ő soha.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik