Tech mobilteszt

Íme az olcsó mobilok új királya, a Redmi 7 a Xiaomitól

A kínai Xiaomi műhelyéből frissen kikerült Redmi 7 olyan olcsó okostelefon, amit ténylegesen érdemes fontolóra venni, ha nem kívánunk vagyonokat költeni egy mobilra. A 3/64 GB-os kiszerelés mindenre elég, a kijelző is meggyőző, a processzorra sem lehet panasz, és mindezt egy stabil operációs rendszer egészíti ki. Az ára 45-55 000 Ft között mozog, a hardvertől függően, ráadásul a készülék hazai garanciával és gyors itthoni szállítással is beszerezhető.

A telefon kicsinek nem mondható, igazodik a legnagyobb gyártók által diktált trendekhez: 180 gramm, 6,26 hüvelykes képátló, nem túl vastag kávákkal, a szenzorsziget sem hatalmas, szóval a kijelző akkora, hogy akár pingpongozni is lehetne vele. Sokaknak jó hír lehet, hogy itt még akad jack port a hagyományos fejhallgatónak, a hátlapon pedig egy kétszenzoros kamerarendszer kapott helyet, szóval egy egészen tisztességes alsó-közép kategóriás eszközzel van dolgunk.

Fotó: RendeljKínait

Telefon átlagos használatra

Ami a hardvert illeti, kezdjük rögtön a processzorral, ami egy Qualcomm-féle Snapdragon 632: ez a chip egészen takarékos üzemet tesz lehetővé, és a mellé tokozott szenzorok tapasztalataink szerint jobban teljesítenek. Ehhez társul a 4000 mAh-s akkumulátor, amivel akár a három napos töltési ciklus is elérhető, de 48 óráig nagyjából mindenkinél töltés nélkül ki fogja bírni ez a telefon.

A kijelző hasonló, mint a Redmi 6 esetében, ami mindenképpen jó hír. És itt most nem is a HD+ felbontás (720×1520 pixel) a lényeges, hanem a színmegjelenítés és az érintés érzékenysége. A Redmi 7 esetében egyikre sem lehet panasz, ami nagyon fontos tényező még egy ilyen olcsóbb telefonnál is, hiszen, ha valamit állandóan használni fogunk a vásárlást követően, az bizony a megjelenítő.

Fotó: RendeljKínait

A rendszer teljesítménye szintén rendben van, az Antutu pont alulról karcolja a 100 000-et, bár ez egy kicsit olyan, mint fociban a Transfermarkt: mindenki tudja, hogy van, de senki nem veszi komolyan. Összehasonlításra viszont jó, ahogyan a GFX Benchmark T-REX tesztje is. Az utóbbinál kapott 24 képkocka/másodperc érték nyilvánvalóvá teszi, hogy ez nem egy gamer telefon, de azért így is elviszi a játékok nagy részét, szóval, ha a gyerek kapja ajándékba, emiatt biztos nem lesz hiszti.

A 3 GB RAM már az előző szériánál is elég volt, szerintünk most is az, különösebben nem akad a rendszer, nem érezzük olyan nyomorúságosnak a működést, mint a Redmi Go esetében. Viszont a háttértár sebességén lenne mit csiszolni, nem egy Pocofone F1-gyel van dolgunk.

Kompromisszumok

Az olcsóságnak ugyanakkor vannak hátulütői: nincs például duális WiFi, NFC, gyors- és vezetéknélküli töltés. Van viszont infra, ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerés, 2 SIM kártya és microSD foglalat, sőt még pedométer is, szóval majdnem több a plusz, mint a mínusz. A kezelőfelület pedig az Android 9-re épülő 10.2-es MIUI, amiből szegényebb országokban gránitszobrokat faragnak, annyira stabil.

A gyártók persze a kameránál szokták leginkább spórolni, és ez nincs máképp itt sem: ezért kerül a telefon 45 000 Ft-ba, és nem 70-be. Hátul egy 12+2 megapixeles szenzorduó várja a felhazsnálókat, az előlapon pedig egy 8 megapixeles egység áll a rendelkezésünkre. Ez manapság már nem sok, de a helyzet szerencsére nem reménytelen. Helyenként ugyan érezhető az alacsonyabb felbontás, de a színek nem rosszak, a képek élesek, kevés a kromatikus aberráció.

Tulajdonképpen a kategóriáját meghazudtolóan jó a végeredmény, de éjszaka ne akarjunk fényképezni, mert ilyen esetben büntet a végeredmény. Látható ugyanakkor, hogy olyan funkciók is bekerültek, amik a fiatalokat célozzák: például az AI Beauty és Portré mód, illetve a gesztus alapú exponálás.

Videók maximum 1080p/60 fps-sel rögzíthetők, ami jól jön a gyors mozgásoknál, képstabilizálás viszont nincsen, szóval a folyamatos remegés elkerülhetetlen. Az alapvetően remek fotók után sokkal többet vártunk a mozgóképes résztől, viszont a fényképezés tekintetében a kategóriájához képest így is túlteljesít a mobil, szóval összességében nem vagyunk elégedetlenek.

Összegzés

Nekünk bejött a Redmi 7, ha nem akarnánk sokat költeni, és a Xiaomi palettájáról kéne készüléket választanunk, tuti befutó lenne. Gördülékeny és hibamentes rendszer, dögös kinézet, és nagyméretű kijelző kiváló érintésérzékenységgel. A legfájóbb pont a duális wifi és a gyorstöltés hiánya, de ez azért nem perdöntő tényező – főleg az ár ismeretében.

Mi a 3/32-es verzióra szavazunk, sokalljuk ugyanis a 10 000 forintos felárat a nagyobb háttértárért, inkább beletolnánk egy 32-es memóriakártyát 3000-ért, amit alkalomadtán tovább is vihetünk. Így megmarad a kiváló ár-érték arány, olyannyira, hogy még Magyarországon sem kerül 45 000 Ft-nál többe a készülék, két év garanciával, vevőszolgálat és gyors szállítás mellett.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik