Tech

Itt a Samsung Galaxy A80: ilyen telefont még biztos nem látott

A Samsung alig másfél hónapja, február végén mutatta be a legújabb csúcstelefonjait, a Galaxy S10 termékcsaládot, ennek ellenére a dél-koreai gyártó nem pihen: ma rántották le a leplet egy újabb készülékükről, a barátságosabb árcédulákat jelentő középkategóriába szánt Samsung Galaxy A80-ról. A cég új okostelefonja ráadásul egy olyan megoldással igyekszik felhívni magára a figyelmet,

amire tényleg nem volt még példa.

A mobilgyártók a hardverek terén az utóbbi években kifogytak az új ötletekből, és főleg a kamerák és a fényképezés terén igyekeznek valami olyat mutatni, ami csábító lehet a vásárlók számára. Ilyen újdonság volt az előlapi kamerát a képernyőbe vágott lévő lyukba helyező trend, a Nokia öt hátlapi szenzorral igyekezett nagyot villantani, a Huawei pedig periszkópos megoldással dobta fel a P30 Pro csúcsmobilt.

A Galaxy S10 telefonok ilyen szempontból nem durrantottak olyan nagyot, ugyanakkor a Samsung sem akart egyedi megoldás nélkül maradni: a Galaxy A80-on egyáltalán nincsenek előlapi kamerák, csak a hátlapon találunk hármat (48 MP + 8 MP széles látószög + 3D mélységszenzor), ezek viszont bármikor használhatók szelfizésre is. Az A80 hátlapja egyetlen laza mozdulattal felcsúsztatható, és ilyenkor

a hátlapi kamerák maguktól átfordulnak a másik irányba.

Ha felcsúsztatjuk a hátlapot, a kamerák átfordulnak szelfizéshez – Fotó: Samsung

Felcsúsztatható (vagy éppen a burkolatból kiugró) részegységgel már találkozhattunk más gyártók mobiljainál is, viszont ezeknél az előlapi kamerák voltak elrejtve, a Samsung átforgatható megoldására korábban még tényleg nem volt példa. Egyedül a Huawei Mate X-nél használható mindkét irányban a kamerarendszer, ott azonban a hajlítható kijelző teszi ezt lehetővé, ami igazából teljesen más tészta.

A Samsung újdonsága kifejezetten menő, még úgy is, hogy az emberben azért felmerül a kérdés: vajon a felcsúsztatható hátlap és a forgó kamerarendszer mozgóalkatrészei mennyi hibalehetőséget rejthetnek? Ez a megoldás ugyanakkor nemcsak ötletes, de ennek hála valósulhatott meg a New Infinity kijelző, amin már semmi nem töri meg a képernyő egységét: se szenzorsziget, se kameralyuk, ráadásul a 6,7 hüvelykes kijelzőt ölelő kávák is minimálisak, így a mobil kiváló lehet multimédiás tartalmak fogyasztására. Már csak azért is, mert egy 1080 x 2400 pixel felbontásra képes Super AMOLED panelt kapunk.

Egyéb extra funkciók szempontjából szintén nem lehet okunk panaszra, főleg annak fényében, hogy egy középkategóriás készülékről beszélünk. Kapunk kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót, 25 wattos gyorstöltést, Dolby Atmos hangzást, és a hardver is elég lesz arra, hogy kielégítse a mindennapi igényeket.

Samsung Galaxy A80 specifikációk:

  • Kijelző: 6,7 hüvelykes FHD+  Super AMOLED, (1080 x 2400)
  • Processzor: nyolcmagos (2.2 GHz Dual + 1.7 GHz Hexa)
  • Memória/tárhely: 8 GB + 128 GB (nem bővíthető)
  • Forgatható kamerarendszer: 48MP (f/2.0), 8 MP (f/2.2) széles látószög (123°), 3D mélységszenzor
  • Akkumulátor: 3700 mAh
  • Egyéb: képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó, 25W gyorstöltés
  • Rendszer, kezelőfelület: Android Pie 9, One UI
  • Színek: Phantom Black, Angel Gold, Ghost White
A Samsung Galaxy A80 “zárt” és “nyitott” állapotban – Fotó: Samsung

A Galaxy A80 arany, fehér és fekete színekben lesz elérhető Magyarországon. Az angyal arany (Angel Gold) variánsnál fellelhető egy kis rózsaszín, míg a szellem fehér (Ghost White) kék részecskéket tartalmaz, így ezek a mobilok a fény irányától és a visszaverődéstől függően eltérő színekben játszanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik